Σουπιές

1. Σουπιές γεμιστές με ρύζι - κατσαρόλας Μερίδες 4

Υλικά

1 κιλό περίπου σουπιές (του ίδιου μεγέθους αν γίνεται)

150 γρ. Ρύζι

3 κρεμμύδια μεγάλα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

200 γρ. ελαιόλαδο

5-6 κλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 λεμόνι

Προαιρετικά

αλάτι, πιπέρι, 1 μελάνι σουπιάς, 100 γρ. Κάππαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε τις σουπιές με άφθονο νερό και αφαιρούμε το κόκαλο και το μελάνι. Βγάζουμε την εσωτερική ψίχα από τις σουπιές, την αδειάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο και την κόβουμε σε κομματάκια.

Γέμιση

Βάζουμε το μισό λάδι μέσα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε και την ψίχα από τις σουπιές και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 5΄ μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν. Ρίχνουμε λίγο νερό, τον μαϊντανό και το σκόρδο και όσα θέλουμε από τα προαιρετικά και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 15 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε το ρύζι και ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν.

Μετά με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζουμε τις σουπιές μια μια και τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα με καπάκι τη μια κοντά στην άλλη. Στύβουμε το λεμόνι και το ρίχνουμε πάνω στις σουπιές, τις περιχύνουμε και με το υπόλοιπο λάδι και νερό να τις σκεπάζει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός τη χαμηλώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για μια ώρα περίπου.  

 

2. Σουπιές κοκκινιστές με πατάτες -  4 μερίδες

Συνταγή Ζακύνθου

Υλικά 
1,5 κιλό περίπου σουπιές καθαρισμένες (μεγάλες αν γίνεται)

8 πατάτες

8 μέτριες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
2 ματσάκια μάραθο χοντροκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
250 γρ. κρασί
4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
3 κ.σούπας ελαιόλαδο

Προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα 4. Τις βάζουμε σε νερό και πλένουμε τις σουπιές και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια διάστασης περίπου 2 εκ.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει λίγο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Μετά ρίχνουμε το σκόρδο και τις σουπιές, ανακατεύοντάς τα ελαφρά για άλλα 10 λεπτά, ρίχνουμε τις πατάτες και σωτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες, το κρασί, τον πελτέ λιωμένο σε λίγο ζεστό νερό το μαϊντανό και τον μάραθο, βάζουμε αν θέλουμε αλάτι και πιπέρι δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν πάρει το φαγητό βράση την χαμηλώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να απορροφηθεί το νερό (θα χρειαστεί περίπου μιάμιση ώρα). Σβήνουμε τοη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό μια ώρα ακόμη με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ώστε να απορροφήσουν οι πατάτες όση περισσότερη σάλτσα γίνεται και να χυλώσουν χωρίς να λιώσουν.

Παρατήρηση

Θέλουμε μια σάλτσα πηχτή και πλούσια σε γεύση. (Το φαγητό μας πρέπει να έχει “σούβο” όπως λένε στη Ζάκυνθο).