Ψαρικά

 
Ψάρια και ψαρικά με παραδοσιακούς τρόπους.
 
Κάποτε (γύρω στα 1980) σε μια εκδρομή στην Ύδρα καταλήξαμε για φαγητό σε μια ταβέρνα. Εκεί είδα μια παρέα με 4-5 ντόπιους ψαράδες που έτρωγαν ψαρόσουπα. Ζήτησα κι εγώ το ίδιο πιάτο, αλλά ο ταβερνιάρης μου είπε " η σούπα εκείνη είναι παραγγελία, οι ψαράδες έφεραν τα ψάρια κι εγώ απλώς τους τα μαγείρεψα. Δεν έχω το φαγητό για το μαγαζί". Οι ψαράδες όμως που άκουσαν τη συζήτηση, μου έστειλαν ένα πιάτο μαζί με ένα κομμάτι ψάρι και ένα μισόκιλο ντόπιο υπέροχο κρασί. Τους ευχαρίστησα, τη δοκίμασα, ήταν εξαιρετική καθώς και το ψάρι. Τους το είπα και ρώτησα να μου πουν τι ψάρι ήταν αυτό. Μου απάντησαν ότι αυτό το ψάρι δεν πουλιέται στην αγορά και μάλλον δεν θα το ξέρω.
-"Μουγκρί είναι και το τρώνε μόνο οι ψαράδες." Το μουγκρί το ήξερα και αυτή η πληροφορία μου άνοιξε τα μάτια.
-"Ώστε υπάρχουν ψάρια που τα τρώνε μόνο οι ψαράδες;"
-"Ε, ναι, είναι αυτά που δεν πουλιόνται γιατί ο κόσμος δεν τα προτιμάει".
- "Ποιά είναι η συνταγή, θα μου την πείτε;"
-"Μια κοινή σούπα είναι, με ρύζι, πατάτες, σέλινο και καρότα. Το μυστικό είναι ότι το μουγκρί πρέπει να είναι πάνω από 1,5 κιλό και πριν το γδάρεις, να το αρμέξεις με δυο ξύλα, όπως ακριβώς και τη σμέρνα". Τους ευχαρίστησα και έφυγα, αλλά ακόμη δεν έτυχε να φάω άλλη φορά ψαρόσουπα με μουγκρί. Εκείνη τη θυμάμαι ακόμη, ήταν πεντανόστιμη.