Κακαβιά

 

Υλικά

1 κιλό ψάρια για βραστά και χαμηλής εμπορικής αξίας (χειλούδες, κοκοβιοί, στείρες, γόπες, γαύροι, καπόνια, σανπιέροι, σκλεπού (πεσκανδρίτσα), δρόγγοι (μουγγριά), σάλπες κλπ). Αν βρούμε πεταλίδες, μικρές γαρίδες κλπ, όλα ταιριάζουν στην κακαβιά μας.
νερό όσο πάρει
100γρ. ελαιόλαδο
2 πατάτες μέτριες, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 ντομάτες ώριμες, 2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, μαύρο πιπέρι.

Προαιρετικά και αν υπάρχουν:

2 μεσαία πράσα ,2 μεσαία καρότα, 1 κλωνάρι μάραθο, 3 κ. γλ. βασιλικό, 1 κουτί ντοματοχυμό, λίγο λευκό κρασί, λίγο θυμάρι, 
Εκτέλεση

Ρίχνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το κρεμμύδι και το σωτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να γίνει μαλακό.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα, τα καρότα, το σέλινο, το σκόρδο, το μάραθο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας και τα σωτάρουμε κι αυτά.
Όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες αφού τις κόψουμε σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε διαρκώς τα υλικά μας με ξύλινη κουτάλα.Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε κι αυτές σε μικρούς κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας. Συνεχίζουμε το σωτάρισμα και αφήνουμε το σύνολο να βράσει για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Φροντίζουμε να βάλουμε νερό ζεστό όσο να σκεπάζονται.
Βάζουμε τα ψάρια μας στο πανεράκι και τα αφήνουμε απαλά πάνω στα υλικά που βράζουν. Τώρα μπορούμε να συμπληρώσουμε με ντοματοχυμό και κρασί. Ρίχνουμε το θυμάρι και το βασιλικό.

Στην περίπτωση που έχουμε γαρίδες ή μαλάκια, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τις γαρίδες (ή τα μαλάκια) που έχουμε πλύνει καλά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό και τον ρίχνουμε στο φαγητό μας. Τις γαρίδες ή τα μαλάκια τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει μέχρι το ψάρι να είναι τελείως μαλακό (να διαλύεται). Δεν θα χρειαστούν πάνω από 10 λεπτά γιατί τα ψάρια θα βράσουν πολύ γρήγορα.Προσέχουμε να έχει αρκετό νερό για να μην κολλήσουν τα υλικά. Δεν ανακατεύουμε τη σούπα, αλλά αναδεύουμε προσεκτικά κουνώντας ολόκληρη την κατσαρόλα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει.
Αφαιρούμε τα ψάρια μας προσεκτικά για να μη διαλυθούν και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Καθαρίζουμε τις γαρίδες τις ρίχνουμε μέσα στη σούπα μας και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια λιώνουμε στο μπλέντερ τη μισή περίπου σούπα αφήνοντας όση ποσότητα γαρίδων και λαχανικών θέλουμε στην κατσαρόλα (ολόκληρα τα κομμάτια).
Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Παρατηρήσεις

  1. Αν στα ψάρια μας υπάρχουν και σάλπες, πρέπει να τις καθαρίσουμε αμέσως και να αφαιρέσουμε από το εσωτερικό της κοιλιάς τους τη μαύρη επικάλυψη. Αμέσως μετά τις πλένουμε καλά και βάζουμε μέσα στην κοιλιά τους λίγη ρίγανη.

  2. Αν έχουμε και κοκοβιούς πρέπει να τους καθαρίσουμε και να τους πλύνουμε καλά.

  3. Αν τα ψάρια μας δεν τα καθαρίζουμε μόνοι μας, τότε ένα μεγάλο μέρος της νοστιμιάς τους θα χαθεί γιατί θα μας πετάξουν οπωσδήποτε τα αυγά τους.

  4. Αν τα ψάρια μας έχουν πολλά κόκκαλα, τότε τα αφήνουμε για τους μερακλήδες και απολαμβάνουμε την κακαβιά μας.

  5. Τρώγεται ζεστή. Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με λίγο λαδολέμονο.