Ψάρια στη σχάρα

Μετά από πολλές δοκιμές, η συνταγή βρέθηκε και ακολουθεί:

 

Υλικά

Ψάρια για σχάρα ( Μεγάλα:  Τσιπούρες, κέφαλοι, λαυράκια, λιθρίνια, μορμούρια, σαργοί κλπ. Μικρά: σαρδέλες, γαύροι κλπ)
 

Εκτέλεση

Για τα μεγάλα:
Ζεσταίνουμε τη σχάρα καλά για 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό, αν θέλουμε αλατίζουμε τα ψάρια ελαφρά μόνο απέξω. Μόλις ζεσταθεί η σχάρα τοποθετούμε επάνω τα ψάρια μας και τα αφήνουμε (ανάλογα με το μέγεθος) από 15 έως 30 λεπτά. Δεν τα γυρίζουμε. Στα 10 λεπτά κοιτάζουμε αν ξεκολάνε.Αν ναι, τα ψάρια μας έχουν ψηθεί σχεδόν από την μια πλευρά. Σε 5-10 λεπτά τα γυρίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
 
Για τα μικρά:
Ισχύουν κι εδώ όσα είπα πιο πάνω για το ζέσταμα της σχάρας. Η μόνη διαφορά είναι ο χρόνος ψησίματος. Για τις σαρδέλες για παράδειγμα, ο χρόνος μπορεί να είναι 5 λεπτά από κάθε πλευρά (αν κανείς τις θέλει καλά ψημένες μπορεί να τις αφήσει λίγο περισσότερο).
 
Σημείωση 1: 
Αν η ψησταριά μας είναι με καπάκι και θερμόμετρο, χρειάζεται 15 λεπτά "κάψιμο" για να ζεσταθεί η σχάρα με κλειστό το καπάκι. Ματά βάζουμε τα ψάρια, κλείνουμε το καπάκι  και αφήνουμε τη θερμοκρασία να ανέβει στους 250-300 Βαθμούς. Αφήνουμε τα ψάρια μας 15-25 λεπτά από κάθε πλευρά. Αν είναι μεγάλα (κέφαλοι ας πούμε) χρειάζονται λίγο περισσότερο.
 

Σημείωση 2:  Τα μυστικά εδώ είναι:

  • Καλό κάψιμο σχάρας
  • αλάτι απέξω
  • Δεν γυρίζουμε τα ψάρια παρά μόνο μια φορά
  • Αν ψήνουμε στα κάρβουνα χωρίς καπάκι και θερμόμετρο οι χρόνοι επιμηκύνονται. Για να μην αρπάξουν τα ψάρια, καλό είναι πριν τα βάλουμε στη σχάρα να πασπαλίσουμε τα κάρβουνα με λίγη στάχτη.