Παραδοσιακά ζυμαρικά

Ο κουσκουσές - Συνταγή Βαρθολομιού

Είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που στην αγορά δεν υπάρχει. Έχω δει μια αποτυχημένη απομίμησή του σε ένα ζυμαρικό που δεν έχει καμιά σχέση με το παραδοσιακό.Έχει αρκετή ταλαιπωρία η παρασκευή του, είναι δύσπεπτος και διατηρείται δύσκολα, θέλει προσοχή στην αποθήκευση και πρέπει να είναι τελείως στεγνός για να φυλαχτεί σε υφασμάτινη σακούλα σε ξηρό σημείο. Είναι όμως εξαιρετικά νόστιμο ζυμαρικό. Χρησιμοποιείται με κρεατικά κυρίως στο φούρνο.

Υλικά

20 αυγά, 200 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό,2 ποτήρια γάλα, αλεύρι (όσο πάρει, το μισό σκληρό και το μισό μαλακό), 3-4 κουταλιές της σούπας αλάτι, 5 κουταλιές σούπας λάδι (ελαιόλαδο)

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα τρυπητό πάνω από μια λεκάνη. Στο τρυπητό σπάζουμε τα αυγά και τα λιώνουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να μείνει ο σπόρος τους που τον πετάμε.

Πάνω στα αυγά που έχουμε λιώσει και είναι στη λεκάνη, ρίχνουμε το γάλα, το αλάτι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα και αφήνουμε το μίγμα στη λεκάνη για λίγο.

Παίρνουμε την (κατά προτίμηση ξύλινη) σκάφη μας και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Κάνουμε μια γουβίτσα στο σιμιγδάλι με το χέρι μας και μέσα ρίχνουμε το μίγμα από τη λεκάνη. Δουλεύουμε με τα χέρια το μίγμα με το σιμιγδάλι και όταν ρίξουμε όλο το μίγμα και ανακατευτεί καλά με το σιμιγδάλι, ρίχνουμε και το αλεύρι. Συνεχίζουμε το δούλεμα με τα χέρια μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Αυτό το υλικό που έχουμε τώρα, πρέπει να μοιάζει με ένα σωρό από σκάγια καθώς τα σπυριά του σιμιγδαλιού έχουν ντυθεί με το μίγμα μας και το αλεύρι.Αν θέλουμε να γίνει πιο χοντρός ο κουσκουσές μας προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι στη σκάφη μας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το υλικό μας με τα χέρια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να πετύχουμε το μέγεθος που θέλουμε.Για να είναι τα σφαιρίδια του κουσκουσέ μας ομοιόμορφα, κοσκινίζουμε το υλικό και όσα είναι μικρά τα ξαναβάζουμε στη σκάφη και τα ξαναδουλεύουμε με αλεύρι.Αφού τελειώσουμε με το δούλεμα, βάζουμε στη σκάφη μας λίγο λάδι και δουλεύουμε πάλι το υλικό μας ώστε όλοι οι κόκκοι να λαδωθούν. Στη συνέχεια βάζουμε τον κουσκουσέ μας σε ένα ταψί και τον ψήνουμε σε φούρνο στους 200 βαθμούς. Φροντίζουμε να ανακατεύουμε συχνά το υλικό μας ώστε να μη μας κολλήσει. Όταν ο κουσκουσές ροδίσει είναι έτοιμος για αποθήκευση.