Ελιές

Ελιές τσακιστές

-Μαζεύουμε ελιές πράσινες ή και μισοπράσινες.

-Τις διαλέγουμε, πετώντας όσες είναι ασύμμετρες ή είναι τραυματισμένες από δάκο ή άλλα έντομα. Διαλέγουμε τις καλύτερες.

-Με ένα ξύλινο σφυράκι ή με μια πέτρα τις τσακίζουμε, χωρίς να σπάμε το κουκούτσι.

-Σε ένα σουρωτήρι στρώνουμε χαρτί κουζίνας και ρίχνουμε μια στρώση αλάτι χοντρό. Επάνω του ρίχνουμε μια στρώση ελιές. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουμε όλες τις ελιές.Προσέχουμε ώστε η τελευταία στρώση ελιών να έχει όλες τις ελιές αλατισμένες.

-Βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη ένα πιάτο ανάποδα και επάνω του το σουρωτήρι με τις ελιές , έτσι ώστε τα υγρά που θα στάζουν να μην έρχονται σε επαφή με τις ελιές.

- Σε 2-3 μέρες ανακατεύουμε τις ελιές ώστε να έχουν όλες αλάτι κι αν χρειαστεί ρίχνουμε κι άλλο.

-Σε 2-3 μέρες ακόμη ξανα-ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με αλάτι. Την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε. Αν μας αρέσουν, τις πλένουμε καλά να φύγει το αλάτι και τις αποθηκεύουμε σε βάζα μέσα στα οποία έχουμε βάλει 1 κλαράκι δεντρολίβανο, λίγο θρούμπι ή θυμάρι και 1-2 φύλλα φασκόμηλου.Συμπληρώνουμε τα βάζα με νερό και ξίδι. Το ξίδι περίπου 15%. Επάνω τοποθετούμε μια φέτα λεμόνι και ταπώνουμε.

  Προσοχή:  Οι ελιές αυτές γινονται πολύ γρήγορα και τρώγονται επίσης γρήγορα. Δεν τις κρατάμε πάνω από 20 μέρες στα βάζα. Για περισσότερη διατήρηση, βάζουμε τα βάζα στο ψυγείο.

Άλλος τρόπος: Αντί να τις ξεπικρίσουμε σε σουρωτήρι με αλάτι, τις ξεπικρίζουμε σε νερό. Βάζουμε τις ελιές σε ένα δοχείο με νερό που το αλλάζουμε κάθε μέρα. Μετά από 3-4 μέρες τις βάζουμε σε δοχείο με αλατισμένο νερό (αλάτι 10%), με σπόρους από μάραθο και μερικές φέτες λεμόνι. καλό θα είναι πάνω από τις ελιές να βάλουμε ένα πιάτο ώστε να σκεπάζονται όλες από το νερό.