Φαγκρί στο φούρνο

1-2 ψάρια με συνολικό βάρος 1 – 1,5 κιλό
1/2 ματσάκι μαϊντανό
6-8 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

4 κλαράκια δενδρολίβανο

2 κολοκυθάκια

2 καρότα
λάδι

Μαρινάδα : 2 πορτοκάλια
Προαιρετικά: αλάτι, πιπέρι, 100 ml κρασί λευκό

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα ψάρια:Τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε, και τα βάζουμε σε σκεπαστό ταψί να μαριναριστούν τουλάχιστον για μισή ώρα. Η μαρινάδα μας είναι απλή: στύβουμε μέσα στο ταψί και πάνω στα ψάρια το ένα πορτοκάλι ενώ το άλλο το πλένουμε, το κόβουμε μαζί με τη φλούδα, σε λεπτές στρογγυλές φέτες. Τις φέτες αυτές τις στρώνουμε πάνω στα ψάρια και κάποιες τις βάζουμε μέσα στις κοιλιές τους. Σκεπάζουμε το ταψί και το τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο μας.

Αφού περάσει η μισή ώρα, βγάζουμε τα ψάρια από το ψυγείο, πετάμε τους χυμούς και τις φέτες των πορτοκαλιών, κόβουμε κατά μήκος σε φέτες τα κολοκύθια και τα καρότα.

Με τις μισές φέτες και το μισό μαϊντανό στρώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε πάνω τους τα ψάρια μας που έχουμε πρώτα γεμίσει τις κοιλιές τους με λίγο δενδρολίβανο και σκόρδο.

Τα υπόλοιπα λαχανικά τα ρίχνουμε γύρω από τα ψάρια μαζί με όσο σκόρδο και δενδρολίβανο έχει μείνει.

Ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας λάδι πάνω σε κάθε ψάρι και λίγο νερό (μισό ποτήρι του κρασιού περίπου).

Σ΄αυτό το σημείο μπορούν να μουν και όσα από τα προαιρετικά θέλουμε. Αν βάλουμε κρασί, τότε μειώνουμε ανάλογα το νερό.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο (αντιστάσεις πάνω-κάτω) στους 200 βαθμούς. Θα χρειαστούν 20 λεπτά περίπου. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 200 βαθμούς και αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ανοίγουμε το φούρνο, γυρίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε ακόμη 10 λεπτά. Όταν περάσουν κι αυτά, βγάζουμε τα ψάρια μας σε πιατέλα και αφήνουμε στο φούρνο το ταψί με τα υπόλοιπα υλικά, ακόμη 10 λεπτά. Ταιριάζει πολύ το λαδολέμονο πάνω στα ψάρια.

Σημείωση: Η συνταγή είναι ίδια για αρκετά παρόμοια ψάρια όπως σφυρίδες, τσιπούρες, σαργούς κλπ.