Μπρόκολο-Κουνουπίδι

Κουνουπίδι (ή μπρόκολο) γιαχνί

Υλικά

1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 κουνουπίδι (ή μπρόκολο), 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 400 γραμμ. ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες ή 1/2 κουτί (200 γρ) ντοματοχυμό ή 2 κουτ.σούπας πάστα ντομάτα διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερό, 1 φύλλο δάφνη.

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το λαχανικό μας και το χωρίζουμε σε μπουκετάκια. Το κοτσάνι και τα φύλλα δεν τα πετάμε, καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι το κοτσάνι και κρατάμε το εσωτερικό μέρος ενώ χωρίζουμε τα φύλλα από τα στελέχη τους. Το πλένουμε, το αφήνουμε μέσα σε λεκάνη με νερό για 10 λεπτά ώστε να ξεπλυθεί καλά, το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε.

2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι ώσπου να γυαλίσει και να γίνει διάφανο (για 5΄-6΄). Κόβουμε το κοτσάνι και τα στελέχη των φύλλων σε μικρά κομμάτια τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 5΄ επιπλέον. Κατόπιν ρίχνουμε το κουνουπίδι τη ντομάτα και τη δάφνη.

3.  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20΄ περίπου, προσέχοντας να μην λιώσει το λαχανικό μας. Τρώγεται σκέτο σαν κύριο γεύμα ή σαν λαχανικό που μπορεί να συνοδεύει ψαρικά.

Προαιρετικά

Αφού πέσει η ντομάτα, μπορούμε να αλατοπιπερώσουμε το φαγητό μας και να ρίξουμε μέσα μισή κ.γλυκού ζάχαρη.