Ψαρόσουπα

Υλικά (Για 4 μερίδες)

Βασικά υλικά

1 κιλό ψάρια (κέφαλοι, σανπιέροι, μπακαλιάροι, σκορπίδια κλπ)
νερό όσο πάρει
100γρ. ελαιόλαδο
2 πατάτες μέτριες, 1 μεγάλο κρεμμύδι,2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, 2 σκελίδες σκόρδο

Προαιρετικά υλικά

100 γρ. γαρίδες μικρές φρέσκες με το κέλυφος

2 μεσαία πράσα ,2 μεσαία καρότα,

1 κλωνάρι μάραθο, 3 κ. γλ. Βασιλικό

4 φρέσκιες ντομάτες ώριμες, 1 κουτί ντοματοχυμό

λίγο λευκό κρασί
λίγο θυμάρι

αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση

 Προχωρούμε σε κάθε βήμα βάζοντας όσα από τα υλικά έχουμε. Η σούπα μας θα γίνει πεντανόστιμη έστω και χωρίς κανένα από τα προαιρετικά υλικά.
 

  Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι (όπως και όσα από τα παρακάτω έχουμε: πράσα, καρότα, σέλινο, σκόρδο, μάραθο). Ρίχνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας τα λαχανικά που έχουμε ψιλοκόψει και τα σωτάρουμε.
Όταν μαλακώσουν, ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες αφού τις κόψουμε σε μικρούς κύβους. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε κι αυτές σε μικρούς κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας. Αφήνουμε το σύνολο να βράσει για 15 λεπτά.
Βάζουμε τα ψάρια μας στο πανεράκι και τα αφήνουμε απαλά πάνω στα υλικά που βράζουν. Προσθέτουμε το ντοματοχυμό, το κρασί, το θυμάρι και το βασιλικό.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τις γαρίδες που έχουμε πλύνει καλά και τις αφήνουμε 5 λεπτά. Στη συνέχεια τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν.
Παίρνουμε το ζωμό από τις γαρίδες και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας με τα ψάρια.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει μέχρι το ψάρι να είναι τελείως μαλακό (να διαλύεται). Προσέχουμε να έχει αρκετό νερό για να μην κολλήσουν τα υλικά. Δεν ανακατεύουμε τη σούπα, αλλά αναδεύουμε προσεκτικά κουνώντας ολόκληρη την κατσαρόλα. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει.
Αφαιρούμε τα ψάρια μας προσεκτικά για να μη διαλυθούν και τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Καθαρίζουμε τις γαρίδες τις ρίχνουμε μέσα στη σούπα μας και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια λιώνουμε στο μπλέντερ τη μισή περίπου σούπα αφήνοντας όση ποσότητα γαρίδων και λαχανικών θέλουμε στην κατσαρόλα (ολόκληρα τα κομμάτια).
Αν θέλουμε βάζουμε αλατοπίπερο.

Παρατηρήσεις
Η σούπα τρώγεται ζεστή.Μπορούμε να συνοδεύσουμε το ψάρι μας με μαγιονέζα.