Με κουσκουσέ

Κόκορας στο φούρνο με κουσκουσέ

(καθώς και παπί και χοιρινό)

Υλικά

Ένας κόκκορας (κατά προτίμηση χωριάτικος)

1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι

2 κουτ.σούπας βούτυρο

2 κιλά ντομάτες

Κουσκουσές παραδοσιακός (1 φλυτζάνι του καφέ ανά μερίδα)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε για μισή ώρα το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα. Τον βάζουμε σε ένα ταψί με το λάδι και το βούτυρο και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Όταν ο κόκορας ροδίσει από τη μια μεριά τον γυρίζουμε και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Μέχρι να ροδίσει και από την άλλη πλευρά, στύβουμε τις ντομάτες σε τρυπητό και βράζουμε σε μια κατσαρόλα το ντοματοχυμό. Όταν πάρει βράση ο ντοματοχυμός, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο (αφού θα έχει ροδίσει βέβαια και ο κόκορας από την άλλη πλευρά) και προσθέτουμε το ντοματοχυμό. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση στο φούρνο. Όταν αρχίσει το βράσιμο, το βγάζουμε και αφαιρούμε τον κόκκορα. Ρίχνουμε στο ταψί τον κουσκουσέ, βάζουμε πάλι στο ταψί τον κόκορα και όλο μαζί πάλι στο φούρνο.

Προσέχουμε δοκιμάζοντας τον κουσκουσέ (κάθε 20 λεπτά περίπου βγάζουμε το ταψί και ανακατεύουμε τον κουσκουσέ και γυρίζουμε τον κόκορα). Αν έχει ρουφήξει το νερό, συμπληρώνουμε με νερό που φροντίζουμε να έχουμε βράσει σε μια άλλη κατσαρόλα.

Όταν ο κουσκουσές βράσει (μετά από δοκιμή) σβήνουμε το φούρνο. Βγάζουμε το ταψί και σερβίρουμε.

 

Παρατηρήσεις

 

  • Ο κουσκουσές που χρησιμοποιείται εδώ είναι ο παραδοσιακός, που δώσαμε τη συνταγή παρασκευής του στα Παραδοσιακά ζυμαρικά .

  • Αντί για ολόκληρος, ο κόκορας, μπορεί να είναι τεμαχισμένος.

  • Η ίδια συνταγή γίνεται πολύ ωραία με παπί ή χοιρινό κρέας.

  • Μπορούμε να προσθέσουμε στον κόκορα και ένα κομμάτι χοιρινό κρέας για περισσότερη νοστιμιά.

  • Λίγη κανέλα τριμμένη πάνω στον κουσκουσέ στο τέλος δίνει πολύ ωραία γεύση.