Γόπες πλακί

500 γραμ. γόπες

3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό
1 πιπεριά κέρατο πράσινη σε ροδέλες

1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε ροδέλες

1½ φλυτζ. τσαγιού νερό

Προαιρετικά

2 κλωναράκια ματζουράνα φρέσκια

2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ (ή 250 γρ. ντοματοχυμό)

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.γλ.ζάχαρη

1 κλαράκι μάραθο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια μας και τα πλένουμε.Έπειτα τα αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν. 

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ή σε πλατιά κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό και όλα τα λαχανικά, τις ντομάτες τα μυρωδικά μας και όσα από τα προαιρετικά θέλουμε. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά για 15 με 20 λεπτά.
Στη συνέχεια τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα προσεκτικά τα ψάρια μας και με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με την καυτή σάλτσα..
Συνεχίζουμε το βράσιμο στη χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένο το τηγάνι, για άλλα 
20' περίπου.

Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε το φαγητό και αφήνουμε ακόμη 10 λεπτά τα ψάρια μας μέσα στη σάλτσα για να νοστιμίσουν.

Παραλλαγές

1. Με την ίδια συνταγή μπορούμε να μαγειρέψουμε και άλλα ψάρια, της ίδιας πάνω-κάτω οικογένειας (κολιούς, σαφρίδια, σκουμπριά κλπ).

2. Αν δεν έχουμε φρέσκιες ντομάτες μπορούμε στη θέση τους να βάλουμε ένα κουτί (500 γρ)χυμό ντομάτας.