Κοκκινιστά διαίτης

500 γραμ. Κολιοί (γαύροι, σαρδέλλες κλπ)

3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κλωναράκι δεντρολίβανο

1 κλωναράκι σέλινο
1 φλυτζ. καφέ κρασί
χυμό από 1 λεμόνι
ρίγανη

1½ φλυτζ. τσαγιού νερό

Προαιρετικά

5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή όσο μας αρέσει)

2 χλωρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ (ή 250 γρ. ντοματοχυμό)

1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.γλ.ζάχαρη

1 κλαράκι μάραθο

Προαιρετικά

3 φύλλα δάφνης

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά

Στο σερβίρισμα

Λεμόνι, ελαιόλαδο.
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια μας και τα πλένουμε.Έπειτα τα αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν. 

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ή σε πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά τις ντομάτες και τα μυρωδικά μας μαζί με το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν καλά για μια ώραΑν θέλουμε πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας.
Στη συνέχεια, αποσύρουμε την κατσαρόλα και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα προσεκτικά τα ψάρια μας και το κρασί.
Συνεχίζουμε το βράσιμο στη χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένο το τηγάνι, για άλλα 30' περίπου (από την ώρα που θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε το φαγητό και αφήνουμε ακόμη 20 λεπτά τα ψάρια μας μέσα στη σάλτσα για να νοστιμίσουν.

Λίγο πριν σερβίρουμε ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.Πάνω στο κάθε πιάτο ρίχνουμε από 1 κουταλιά ελαιόλαδο.