Κοκκινιστά

Κολιοί κοκκινιστοί στο τηγάνι

500 γραμ. Κολιοί 
3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
2 χλωρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ (ή 250 γρ. ντοματοχυμό)
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
5 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή όσο μας αρέσει)
3 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 φλυτζ. καφέ κρασί
χυμό από ½ λεμόνι
ρίγανη

1½ φλυτζ. τσαγιού νερό

Προαιρετικά

1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά

αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.γλ.ζάχαρη

1 κλαράκι μάραθο
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια μας και τα πλένουμε.Έπειτα τα αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν. 

Σε ένα βαθύ τηγάνι, ή σε πλατιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το  ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά την πιπεριά, τα σκόρδα και το ξερό κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσουν. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μαϊντανό, το δεντρολίβανο, τα χλωρά κρεμμυδάκια, τη ρίγανη και το νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά με ανοιχτό το τηγάνι μας και μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ (ή το ντοματοχυμό) και το δαφνόφυλλο. Τα αφήνουμε να βράσουν ακόμη 10 λεπτά με ανοιχτό το τηγάνι μας και μετά ρίχνουμε τα προαιρετικά μας (όσα θέλουμε από αυτά).
Στη συνέχεια, αποσύρουμε το τηγάνι και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα προσεκτικά τα ψάρια μας και το κρασί.
Συνεχίζουμε το βράσιμο στη χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένο το τηγάνι, για άλλα 30' περίπου (από την ώρα που θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε το φαγητό και αφήνουμε ακόμη 20 λεπτά τα ψάρια μας μέσα στη σάλτσα για να νοστιμίσουν.

Λίγο πριν σερβίρουμε ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού.

Παρατηρήσεις

  1. Φροντίζουμε να έχουμε πρόχειρο ντοματοχυμό ώστε αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος πήξει πολύ η σάλτσα μας, να την αραιώσουμε μ΄αυτόν.

  2. Τα ψάρια μας πρέπει να βράσουν μαζί με τη σάλτσα.Το φαγητό μας θέλουμε να θυμίζει περισσότερο σούπα και όχι στεγνό ψητό φούρνου, γι αυτό και γίνεται στο τηγάνι.

  3. Αν τυχόν δεν έχουμε όλα τα υλικά, βάζουμε όσα έχουμε. Τα ελάχιστα απιτούμενα είναι οι ντομάτες, το σκόρδο και το ξερό κρεμύδι.(Αν δεν έχουμε χλωρά κρεμύδια, βάζουμε περισσότερα ξερά. Αν δεν έχουμε πελτέ, βάζουμε περισσότερες ντομάτες).

Παραλλαγές

Με την ίδια ακριβώς συνταγή μπορούμε να μαγειρέψουμε και άλλα ψάρια, της ίδιας πάνω-κάτω οικογένειας (σαρδέλες, φρίσσες, γαύρο, σκουμπρί κλπ).