Πως γίνεται το ξίδι;

ΥΛΙΚΑ: 

Ένα δοχείο 15 λίτρων (ξύλινο, γυάλινο, πλαστικό) κατάλληλο για τρόφιμα, 10 λίτρα κρασί, ένα αλκοολόμετρο για να μετρήσουμε τους βαθμούς του κρασιού, (κόστος περίπου 5 ευρώ), παλιό ξίδι ή μαγιά ξιδιού ή το νερό από μια μακαρονάδα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 

Κόβουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, ρίχνουμε 1 λίτρο από το κρασί που θα κάνουμε ξύδι, τοποθετούμε μέσα το αλκοολόμετρο και διαβάζουμε την ένδειξη. Η ένδειξη θα είναι πάνω από 11,5 βαθμοί, γι αυτό ρίχνουμε νερό από τη βρύση για να κατεβάσουμε τους βαθμούς στους 8 με 9. Όταν αυτό το πετύχουμε, αφαιρούμε το αλκοολόμετρο και ζυγίζουμε το μείγμα. Έτσι βρίσκουμε πόσο νερό χρειαστήκαμε για το 1 λίτρο. Για παράδειγμα, αν το νερό που μας χρειάστηκε για το 1 λίτρο είναι 200 γραμμάρια, τότε για τα υπόλοιπα 9 λίτρα θα χρειαστούμε 9Χ 200=1.800 γραμμάρια.Τοποθετούμε το δοχείο μας στην αποθήκη μας και ρίχνουμε μέσα τα 9 λίτρα κρασί, 1.800 γραμμάρια νερό και το μίγμα που είχαμε κάνει 9 βαθμούς (το βαρέλι μας περιέχει τώρα ένα μίγμα κρασιού και νερού συνολικά 12 λίτρων).Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά του ξυδιού ή το παλιό ξύδι και χρειάζεται να περιμένουμε περίπου ένα χρόνο για να γίνει η οξοποίηση.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1) Αν δεν έχουμε μαγιά ξυδιού ή παλιό δυνατό ξύδι, μπορούμε να βράσουμε μια μακαρονάδα και να κρατήσουμε λίγο από το νερό της σε μια φαρδιά κατσαρόλα, μέχρι να δημιουργηθεί μια πέτσα στην επιφάνεια. Αυτή η πέτσα έχει οξομύκητες. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό της μακαρονάδας (μαζί με την πέτσα) στο βαρέλι για να αρχίσει η οξοποίηση.

2) Αν δεν έχουμε αλκοολόμετρο,τότε:α)Χοντρικά υποθέτουμε πως το κρασί που θέλουμε να κάνουμε ξίδι είναι περίπου 12% σε αλκοόλ (12 αλκοολικών βαθμών).β) Παίρνουμε 10 λίτρα κρασί και το αραιώνουμε με 2 λίτρα νερό.γ) Απο κει και πέρα εφαρμόζουμε όσα αναφέρονται πιο πάνω.

3( Κάποιοι συνιστούν το νερό με το οποίο θα αραιώσουμε το κρασί μας να είναι ζεστό.

4) Σε άλλες συνταγές η μετατροπή του κρασιού σε ξίδι γίνεται με την προσθήκη (καψαλισμένου ή μπαγιάτικου-όχι χαλασμένου-) ψωμιού.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Πρέπει να υπάρχει κενός χώρος πάνω από το μείγμα για να διευκολύνεται η οξοποίηση.

  • Δεν σφραγίζουμε το δοχείο, αλλά αφήνουμε ανοιχτή την τάπα για να αναπνέει. Φυσικά βάζουμε από πάνω ένα ύφασμα για να μην πέφτουν μέσα σκόνες και διάφορα ζωύφια.

  • Για να γίνει η οξοποίηση χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Με την πάροδο του χρόνου θα δούμε να σχηματίζεται μια πέτσα στην επιφάνεια του υγρού μας. Σε αυτή την πέτσα ζουν οι οξομύκητες. Όταν θέλουμε να βγάλουμε ξίδι το βγάζουμε από τη βρύση του βαρελιού. Όταν θέλουμε να συμπληρώσουμε το βαρέλι, χρησιμοποιούμε ένα σωλήνα και ρίχνουμε το διάλυμα κρασιού/ νερού στον πάτο του βαρελιού για να μην καταστρέψουμε την  πέτσα με τους οξομύκητες.

  • Το ξίδι (αντίθετα από το κρασί), όσο παλιώνει γίνεται καλύτερο.

  • Αν έχουμε μούστο, περιμένουμε να γίνει πρώτα ο μούστος κρασί και μετά το μετατρέπουμε σε ξίδι.

Άλλες χρήσεις του ξυδιού

  • Το ξίδι εξουδετερώνει τις ψείρες, χωρίς να έχει παρενέργειες. Έχει ακόμα την ιδιότητα να μαλακώνει και να καταστρέφει τα αυγά τους (κόνιδες).

  • Είναι άριστο αντίδοτο για τα τσιμπήματα των εντόμων που έχουν αλκαλικό χαρακτήρα (κουνούπια, σκνίπες, σφήκες). Για τσιμπήματα μελισσών χρειάζεται αμμωνία (βάση) επειδή το δηλητήριό τους είναι όξινο.

  • Φυσικά το ξίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό και απολυμαντικό.

Σημείωση: 

Πολλές οδηγίες βρήκα σε διάφορες ιστοσελίδες, σ΄ αυτές πρόσθεσα τις δικές μου εμπειρίες και γνώσεις καθώς και συμβουλές φίλων.