Σκορδοστούμπια Βαρθολομιού

 

Μπακαλιάρος σκορδοστούμπι 

Υλικά: 

1 κιλό περίπου βακαλάος παστός ξαρμυρισμένος από βραδίς, 1,5 κιλό κρεμμύδια, 1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδο, λάδι, 1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι (για το κουρκούτι), ξίδι, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Παίρνουμε τα κρεμμύδια, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε φέτες, τους ρίχνουμε ελάχιστο αλάτι και πιπέρι, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα στρώνουμε σε ένα ταψί 40άρι. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι, τα βάζουμε στο φούρνο και στο μεταξύ ετοιμάζουμε το βακαλάο.

Μόλις τα κρεμμύδια ροδίσουν (σε 15 λεπτά περίπου), τα γυρίζουμε, στρώνουμε από πάνω το βακαλάο και ξαναρίχνουμε το ταψί στο φούρνο μέχρι να ροδίσει ο βακαλάος (ακόμη 15 λεπτά περίπου). Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το κουρκούτι.

Κουρκούτι:

Ρίχνουμε 1φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε νερό, λίγο ξίδι, λίγο λάδι και λίγο πιπέρι. Καθαρίζουμε το σκόρδο, το χτυπάμε καλά σ΄ένα γουδί (ή στο πολυ-μίξερ) και το ρίχνουμε κι αυτό στο μίγμα που το ανακατεύουμε καλά. Όταν ο βακαλάος ροδίσει, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το κουρκούτι πάνω στο βακαλάο, το στρώνουμε μ΄ ένα κουτάλι και το ξαναρίχνουμε στο φούρνο. Όταν ροδίσει το κουρκούτι, το φαγητό είναι έτοιμο.

(Φούρνος προθερμασμένος μισή ώρα)

Παραλλαγές

Διάφορες εκδοχές προκύπτουν αν "παίξουμε" με τα υλικά:

- Λιγότερα κρεμμύδια (4-5 μεγάλα) κομμένα σε ροδέλες.

- Λιγότερο σκόρδο (4-5 σκελίδες)

- Το κουρκούτι άλλοι το βάζουνε και άλλοι όχι. Αν δεν βάλουμε κουρκούτι, το σκόρδο το ρίχνουμε μαζί με τα κρεμμύδια.

- Πολλοί προσθέτουνε 4-5 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή χυμό ντομάτας ή ανάλογη ποσότητα πάστας).

- Μια  εναδιφέρουσα παραλλαγή είναι να βάλουμε όλα τα υλικά στο ταψί και μετά κατευθείαν στο φούρνο (που τον έχουμε προθερμάνει 40-50 λεπτά).