Κόκορας γεμιστός

Συνταγή ορεινών χωριών Ζακύνθου

Υλικά

1 κόκορας ολόκληρος, χωριάτικος (αλλιώς κοτόπουλο της σειράς)

τα εντόσθια του πουλερικου (συκώτι και κοιλιά)

200 γρ. Λαδοτύρι Ζακύνθου (αλλιώς κεφαλοτύρι ή φέτα)

2 φέτες ξερό ψωμί

6 κ.σούπας ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες

5 πατάτες μέτριες χοντροκομμένες (κυδωνάτες)

ρίγανη

Προαιρετικά

Αλάτι, δεντρολίβανο, δάφνη, πιπέρι μαύρο ολόκληρο, πιπέρι μαύρο τριμμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε  και πλένουμε προσεκτικά το πουλερικό. Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ολόκληρο το πουλί όσο πιο καλά γίνεται. Αν θέλουμε, μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε 2 φύλλα δάφνης και μερικά σπυριά ολόκληρο πιπέρι.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να  σωταριστεί. Μετά ρίχνουμε το σκόρδο και τα εντόσθια κομμένα σε μικρούς κύβους. Τα τσιγαρίζουμε ελαφρά και μετά ρίχνουμε το τυρί μας στα εντόσθια και σωτάρουμε ακόμη 5 λεπτά. Στη συνέχεια με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τη γέμιση από το τηγάνι και στο λάδι που μένει ρίχνουμε το ψωμί κομμένο σε κύβους. Σωτάρουμε ελαφρά και το ψωμί και το βάζουμε στην υπόλοιπη γέμιση.

Μόλις τελειώσουμε με τη γέμιση, παίρνουμε το πουλερικό και με ένα κουτάλι το γεμίζουμε καλά και το ράβουμε (ή το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες ή καλαμάκια) στο πίσω μέρος για να συγκρατηθεί η γέμιση.

Στην κατσαρόλα που τσιγαρίσαμε το πουλερικό ρίχνουμε τις πατάτες και τις σωτάρουμε στο ίδιο λάδι. Στη συνέχεια βάζουμε και το πουλί στην κατσαρόλα, ρίχνουμε ζεστό νερό ώστε τα υγρά να φτάνουν μέχρι τη μέση, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση τη χαμηλώνουμε και σκεπάζουμε.

Μαγειρεύουμε στη σιγανή φωτιά για 2-3 ώρες (αυτό εξαρτάται από το αν το πουλερικό είναι χωριάτικο). Αν είναι του εμπορίου θα χρειαστούμε λιγότερο χρόνο.

Παραλλαγές

Μπορούμε να βάλουμε και χυμό ντομάτας στην κατσαρόλα μας ή πάστα.

Το ίδιο φαγητό γίνεται και στο φούρνο σε σκεπαστό ταψί ή σε γάστρα.

Παρατηρήσεις

Προσοχή, σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε στο φαγητό αυτό διάφορα άσχετα υλικά. Απαγορεύονται αυστηρά είδη όπως κιμάς, κουκουνάρια, καρύδια κλπ.