Γαρδούμπες λαδορίγανη

Γαρδούμπες στην κατσαρόλα  - Συνταγή Ζακύνθου

Υλικά

1 Συκωταριά κατσικίσια ή αρνίσια  μαζί με τα γλυκάδια και τη μπόλια

1 Αντεριά

4 Λεμόνια

6 σκελίδες σκόρδο 

2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας Ρίγανη

1 ποτήρι κρασί

Αλάτι-πιπέρι

5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 

Προαιρετικά

1 κλαράκι δεντρολίβανο

3 φύλλα δάφνης

 Προετοιμασία

Πλένουμε πολύ καλά την συκωταριά και τα γλυκάδια. Τα έντερα επίσης τα πλένουμε καλά και στη συνέχεια τα γυρίζουμε μέσα-έξω με ένα ξύλο και τα ξαναπλένουμε πολύ προσεκτικά. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό μαζί με τα λεμόνια . Τα αφήνουμε 10 λεπτά, τα ξαναπλένουμε και τα βάζουμε σε τρυπητό για να στραγγίξουν.Κόβουμε την συκωταριά σε 3-4 μακριές λωρίδες, που μαζί με τα γλυκάδια, τις τυλίγουμε με κομμάτια από τη μπόλια. Κάθε τυλιγμένη με μπόλια λωρίδα την τυλίγουμε με έντερα 2-3 φορές που τα στερεώνουμε με 2 οδοντογλυφίδες. Μόλις τελειώσουν τα υλικά μας, αλατοπιπερώνουμε και τα τρίβουμε με το σκόρδο και την ρίγανη. 

Εκτέλεση

Χρειαζόμαστε μια πλατιά χαμηλή κατσαρόλα με καπάκι ή ένα βαθύ τηγάνι. Στρώνουμε στην κατσαρόλα τις γαρδούμπες μας, βάζουμε το λάδι και τις σωτάρουμε καλά για 10 λεπτά. Ριχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σωταρισμα  για 2-3 λεπτά ακόμη.Σβήνουμε με το κρασί και βάζουμε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Ρίχνουμε όσα από τα προαιρετικά θέλουμε.

Βάζουμε το ταψί μας σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει το φαγητό τη χαμηλώνουμε και σκεπάζουμε. Αφηνουμε να βράσει τουλάχιστον για 2 ώρες.Θα χρειαστεί να τις γυρίσουμε 1 φορά.

Παραλλαγές

Γίνεται πολύ νόστιμη σε ταψί και στο φούρνο.

Παρατηρήσεις

  1. Αν θέλουμε περισσότερο διαιτητική τη γαρδούμπα μας, μπορούμε να την κάνουμε στη σούβλα, όπως το κοκορέτσι.
  2. Για πιο διαιτητική συνταγή, μειώνουμε το λάδι και το σκόρδο.
  3. Αν έχουμε φουρνάκι, τυλίγουμε τις γαρδούμπες μας σε καλαμάκια.
  4. Μπορούμε να τις κάνουμε τηγανητές. Θα πρέπει όμως να μην βάλουμε πολύ άντερο σε κάθε γαρδούμπα ώστε να μπορέσουν να ψηθούν στη τηγάνι. Χρειαζόμαστε τότε περισσότερο λάδι και περισσότερες φορές γύρισμα.