Κρίταμα

Τα κρίταμα είναι χορταρικά που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα. Δεν τα λένε ούτε αλμυρίκια (το αρμυρίκι είναι δέντρο της οικογένειας του κυπαρισιού) ούτε αλμυρίδες. Στο χωριό μου (Ορθονιές) στη Ζάκυνθο, τα μαζεύανε από καθαρά και απάτητα σημεία, σε γκρεμούς και βράχους. Αυτό σήμερα είναι πολύ δύσκολο. Βλέπετε, το εύκολο είναι να προσλαμβάνουν οι “ρέκτες” δήμαρχοι εργολάβους που αναλαβαίνουν να χειρίζονται τον “καταστροφέα” ή να κάνουν τα ραντίσματα με δηλητήρια που ξεραίνουν τα χόρτα και εξαφανίζουν κάθε ίχνος χλωρίδας και πανίδας. Αυτές λοιπόν οι δύο κατηγορίες ανθρώπων έχουν καταφέρει περίπου να εξαφανίσουν τα κρίταμα. Το χορταρικό μας έγινε πλέον πολυτελείας, το μάθανε και οι σεφ της τηλεόρασης και μάλιστα το αποκαλούν και όπως τους κατέβει.Όποιος δεν τα γνωρίζει, ας το ψάξει λίγο, εγώ το έχω βρει στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης σαν τουρσί.

Συνταγή

Βάζουμε σε μια κατσατρόλα νερό να βράσει και αφού πλύνουμε τα κρίταμα, ρίχνουμε στο νερό τα κρίταμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά. Δεν θέλουμε να λυώσουν γιατί θα χάσουν το άρωμα ιωδίου που έχουν. Σταματάμε το βρασμό ρίχνοντας κρύο νερό στην κατσαρόλα μας και κατόπιν τα σουρώνουμε.Στη συνέχεια, ρίχνουμε πάνω τους μπόλικο ξίδι και λυωμένες σκελίδες σκόρδου και ανακατεύουμε καλά. Όσο πιο πολύ ξίδι και σκόρδο βάζουμε τόσο πιο νόστιμο και δύσπεπτο γίνεται το πιάτο.

* Νομίζω ότι μια κουταλιά σούπας ξίδι και 2 σκελίδες σκόρδο είναι αρκετές. Το πιάτο συμπληρώνουν πολύ πετυχημένα 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όποιο μας αρέσει. Χωρίς φίρμες για διαφήμιση.