Σκορδοστούμπια Ζακύνθου

Μελιτζάνες σκορδοστούμπι

(Ορεινών χωριών Ζακύνθου)

 

Υλικά

2-3 μελιτζάνες

4 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σούπας ελαιόλαδο

10 κ.σούπας ξίδι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 10 λεπτά. Μετά τις στεγνώνουμε, βάζουμε στο τηγάνι το λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε τρυπητό να βγάλουν το πολύ λάδι.

  2. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα χτυπάμε στο γουδί για λίγο. Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το ξίδι και το λιωμένο σκόρδο και ανακατεύουμε καλά.

  3. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε φαρδύ δίσκο σε στρώσεις. Πάνω σε κάθε στρώση μοιράζουμε το σκορδόξιδο.

Παραλλαγές

1 . Μελιτζάνες σκορδοστούμπι κοκκινιστές

 

Υλικά

2-3 μελιτζάνες

4 ώριμες ντομάτες

6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

6 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες

8 κ.σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ρίγανη, 2-3 φύλλα δυόσμος ψιλοκομμένος, 2-3 φύλλα βασιλικός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 10 λεπτά. Μετά τις στεγνώνουμε, βάζουμε στο τηγάνι 4 κουτ. λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε σε τρυπητό να βγάλουν το πολύ λάδι. Απομακρύνουμε το τηγανόλαδο και σκουπίζουμε καλά το τηγάνι.

  2. Αντί για σκορδόξιδο ετοιμάζουμε μια σάλτσα ντομάτας. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και βάζουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά με το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά. Σωτάρουμε το κρεμμύδι και όταν γυαλίσει ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, τις 6 σκελίδες σκόρδο που έχουμε χοντροκόψει και όλα τα μυρωδικά μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε 20 λεπτά περίπου να δέσει η σάλτσα μας.

  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη σάλτσα τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένο τηγάνι.

  4. Παίρνουμε μετά τις μελιτζάνες από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε φαρδύ δίσκο. Επιστρέφουμε στη σάλτσα και ρίχνουμε το λιωμένο σκόρδο ανακατεύοντας καλά.

  5. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

2. Κολοκύθια σκορδοστούμπι

Οι πιο πάνω συνταγές για τις μελιτζάνες ταιριάζουν πολύ καλά και για κολοκυθάκια.