Σαλιγκάρια

 

Μπαμπαλούτσοι πιλάφι - Συνταγή περιοχής Βαρθολομιού)

Υλικά

Σαλιγκάρια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κ.σούπας ελαιόλαδο

6 ντομάτες ώριμες ( αλλιώς πάστα ή χυμό)

5 φλυτζάνια του καφέ ρύζι

Εκτέλεση

Οι Μπαμπαλούτσοι είναι σαλιγκάρια πρασινωπά που τα συλλέγουμε το χειμώνα με τις πρώτες βροχές σε καθαρά από ραντίσματα χωράφια.

Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ψωμί (ή αλεύρι) και θυμάρι (θρούμπη). Τα σκεπάζουμε με ένα πανί για να παίρνουν αέρα και να μην ψοφήσουν και τα αφήνουμε 3-4 μέρες να καθαρίσουν.

Στη συνέχεια τα πλένουμε καθαρά.

Κατόπιν τα ζεματάμε, δηλ. τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μετά πετάμε το νερό, τα στραγγίζουμε και τα πλένουμε πάλι καλά.

Βάζουμε τα σαλιγκάρια σ΄ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ανάλογο λάδι (ελαιόλαδο) και ένα ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε για 10-15 λεπτά.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε μια κατσαρόλα στην οποία βάζουμε τα τσιγαρισμένα σαλιγκάρια, και μπόλικη ντομάτα (πάστα ή χυμό ή φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες). Αφήνουμε τα σαλιγκάρια να βράσουν καλά (1 ώρα περίπου).

Κατόπιν προσθέτουμε 5 φλυτζάνια του καφέ ρύζι (για πιλάφι). Αφήνουμε το φαγητό να βράσει όση ώρα χρειάζεται το ρύζι (περίπου 20-30 λεπτά).