Σαλάχι πλακί στη φωτιά

Υλικά για 2 μερίδες

  • 800 γρ σαλάχι (2 φέτες περίπου)

  •  4 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες

  • 6 σκελίδες σκόρδο

  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

  • 1/2 ποτήρι κρασί λευκό

  • 5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • ρίγανη

  • 3 φύλλα δάφνης

Προαιρετικά: αλάτι, πιπέρι, 1 μικρή καυτερή πιπεριά ολόκληρη.

 

Για τη μαρινάδα

2 πορτοκάλια και 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα ταψί τοποθετούμε το ψάρι μας. Πάνω του στίβουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού που προορίζουμε για τη μαρινάδα. Κόβουμε φέτες τα στυμμένα πορτοκάλια και τα στρώνουμε κι αυτά πάνω του. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και αφήνουμε το ψάρι μας να μαριναριστεί 1 ώρα.

  2. Ανάβουμε τη φωτιά μας και αφήνουμε να καούν τα ξύλα μας και να πάρουμε μια καλή θράκα. Στο τέλος του μαριναρίσματος θα έχει γίνει και η θράκα μας.

  3. Πάνω στη θράκα τοποθετούμε την χαμηλή πυροστιά μας (το ύψος της να μην είναι πάνω από 6-7 εκ.). Μόλις περάσει η 1 ώρα για το μαρινάρισμα, πετάμε τις πορτοκαλόφετες και το ζωμό από τα πορτοκάλια και ρίχνουμε στο ταψί με το φαγητό μας όλα τα υπόλοιπα υλικά, έτσι ώστε να σκεπαστεί το ψάρι.

  4. Σκεπάζουμε το ταψί μας με το καπάκι του ή με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε πάνω στην πυροστιά. Αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για 2 ώρες. Μετά αφαιρούμε την πυροστιά και βάζουμε το ταψί κατευθείαν πάνω στη θράκα.

  5. Φροντίζουμε να έχουμε αναμμένη μια φωτιά, ώστε αν η θράκα μας δεν είναι αρκετά δυνατή, να την ανανεώνουμε όσο χρειάζεται.

Παραλλαγές

  1. Αντί για σαλάχι μπορούμε να κάνουμε πλακί και άλλα ψάρια όπως τσιπούρες (και ιχθυοτροφείου), μπακαλιάρο παστό, σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί, κολιούς.

  2. Αντί για τη φωτιά και τη θράκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια οποιαδήποτε εστία (ηλεκτρική, γκαζιού κλπ).

  3. Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι αυτή που χρησιμοποιούμε την παραδοσιακή γάστρα (τσερέπα).