Φασόλια στη γάστρα

(Για 4-5 άτομα)

1/2 κιλό άσπρα φασόλια

4 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο

2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο

1 κοτσάνι δεντρολίβανο (χωρίς τα φύλλα)

 

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

1 κουταλιά μουστάρδα

1 γεμάτο κουταλάκι μέλι

6 κουταλιές ελαιόλαδο

 

Προαιρετικά: αλάτι, πιπέρι, 1 μικρή καυτερή πιπεριά ολόκληρη

Εκτέλεση:

  1. Μουσκεύουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό με μια κουταλιά του γλυκού αλάτι. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

  2. Ανάβουμε τη φωτιά μας, χρησιμοποιούμε κατσαρόλα για φωτιά με ξύλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε καθαρό νερό για 40 λεπτά.

  3. Μόλις βράσουν κρατάμε 2 φλιτζάνια από το ζωμό τους.

  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα πηρούνι όλα τα υλικά της σάλτσας.

  5. Ρίχνουμε στη γάστρα μας τα ελαφρώς βρασμένα φασόλια, τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε, τα υλικά της σάλτσας,το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα φύλλα δάφνης και το δενδρολίβανο. Ανακατεύουμε το φαγητό μας και κλείνουμε τη γάστρα. Αν χρειάζεται την κλείνουμε καλά με λίγο κουρκούτι που φτιάχνουμε με νερό και αλεύρι.

  6. Βάζουμε τη γάστρα στην πυροστιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί σε σιγανή φωτιά χωρίς να ανοίγουμε τη γάστρα για 2,5 ώρες. (Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν αντί για τη φλόγα χρησιμοποιήσουμε τη στάχτη και τη θράκα, αλλά σ΄αυτή την εκδοχή η γάστρα πρέπει να είναι σε επαφή με τη ζεστή θράκα και τα κάρβουνα).

  7. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη γάστρα και δοκιμάζουμε το φαγητό μας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της δοκιμής σκεπάζουμε πάλι τη γάστρα και συνεχίζουμε για όση ώρα χρειάζεται το μαγείρεμα. Το τελείωμα θα γίνει με ανοιχτή τη γάστρα για 10-15 λεπτά, ώστε να ξεροψηθεί λίγο το φαγητό μας.

Παραλλαγές

Αντί για τη φωτιά με ξύλα, θράκα κλπ, χρησιμοποιούμε μια οποιαδήποτε εστία (ηλεκτρική, γκαζιού κλπ) για να βράσουμε τα φασόλια μας. Στη συνέχεια βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για περίπου 1 1/2 ώρα.