Παραδοσιακή γάστρα (Τσερέπα)
Η τσερέπα είναι ένα παραδοσιακό σκεύος μαγειρικής, που χρησιμοποιείται αντί για τον ξυλόφουρνο ώστε να κρατιέται κάπως σταθερά ψηλά η θερμοκρασία για να ψηθεί το φαγητό.
Πρόκειται για ένα πήλινο ή μεταλικό καπάκι, με το οποίο σκεπάζουμε το ταψί μέσα στο οποίο βρίσκεται το φαγητό. Το πήλινο σκεύος είναι πολύ σπάνιο σήμερα. Μπορούμε να βρούμε σχετικά δύσκολα σε κάποια καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας (ή στο διαδίκτυο) τέτοια σκεύη από σίδερο. Η καλύτερη τσερέπα είναι από μαντέμι και όπως όλα τα πράγματα και σκεύη του παρελθόντος, είναι για τους συλλέκτες και τους μερακλήδες. Είναι ένα σκεύος μαγειρικής που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι νομαδικοί πληθυσμοί λόγω του ότι ήταν εύκολη η μεταφορά της.
Η τσερέπα έχει μια μεταλλική στεφάνη στο κάτω χείλος της για να κρατιέται πάνω της η θράκα, κι ένα χερούλι στο επάνω μέρος.
Όταν χρησιμοποιήσουμε την τσερέπα και σκεπάσουμε με αυτήν το ταψί μας που περιέχει το φαγητό, φροντίζουμε να έχει καεί καλά και βάζουμε χόβολη μαζί με κάρβουνα κάτω από το κυρίως ταψί με το φαγητό και από πάνω της. Μαγειρεύουμε χωρίς να ανοίξουμε το φαγητό καθόλου για να μην βγουν οι ατμοί του και χάσει τα υγρά του. Καλύτερα είναι να έχει δικό του καπάκι το ταψί μας ή να το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην φεύγουν οι ατμοί. Αν χρησιμοποιήσουμε σκεπαστή σύγχρονη γάστρα, φροντίζουμε να σφραγίσουμε καλά το καπάκι της με λίγο κουρκούτι.