Παραδοσιακή γάστρα (Τσερέπα)

Η  τσερέπα είναι ένα παραδοσιακό σκεύος  μαγειρικής, που χρησιμοποιείται αντί για τον ξυλόφουρνο ώστε να κρατιέται κάπως σταθερά ψηλά η θερμοκρασία για να ψηθεί το φαγητό.

Πρόκειται για ένα πήλινο ή μεταλικό καπάκι, με το οποίο σκεπάζουμε το ταψί μέσα στο οποίο βρίσκεται το φαγητό. Το πήλινο σκεύος είναι πολύ σπάνιο σήμερα. Μπορούμε να βρούμε σχετικά δύσκολα σε κάποια καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας (ή στο διαδίκτυο) τέτοια σκεύη από σίδερο. Η καλύτερη τσερέπα είναι από μαντέμι και όπως όλα τα πράγματα και σκεύη του παρελθόντος, είναι για τους συλλέκτες και τους μερακλήδες. Είναι ένα σκεύος μαγειρικής που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι νομαδικοί πληθυσμοί λόγω του ότι ήταν εύκολη η μεταφορά της.

Η τσερέπα έχει μια μεταλλική στεφάνη στο κάτω χείλος της για να κρατιέται πάνω της η θράκα, κι ένα χερούλι στο επάνω μέρος.

Όταν χρησιμοποιήσουμε την τσερέπα και σκεπάσουμε με αυτήν το ταψί μας που περιέχει το φαγητό, φροντίζουμε να έχει καεί καλά και βάζουμε χόβολη μαζί με κάρβουνα  κάτω από το κυρίως ταψί με το φαγητό και από πάνω της. Μαγειρεύουμε χωρίς να ανοίξουμε το φαγητό καθόλου για να μην βγουν οι ατμοί του και χάσει τα υγρά του. Καλύτερα είναι να έχει δικό του καπάκι το ταψί μας ή να το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην φεύγουν οι ατμοί. Αν χρησιμοποιήσουμε σκεπαστή σύγχρονη γάστρα, φροντίζουμε να σφραγίσουμε καλά το καπάκι της με λίγο κουρκούτι.

Την τσερέπα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε οπουδήποτε (στο τζάκι, στο μπάρμπεκιου, στην αυλή κ.λ.π.) και σε όποιο φαγητό θέλουμε, αρκεί να μην το ξεσκεπάζουμε.Στην παραδοσιακή γάστρα μπορούμε να ψήσουμε από ψωμί μέχρι κρέας με πατάτες.

* Παρατήρηση: 

Μια απλούστερη και πολύ οικονομικότερη λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε την κοινή σύγχρονη γάστρα (που θα τη βρούμε σε πολλές εκδοχές κατασκευασμένη:από αλουμίνιο, εμαγέ, πηλό, μαντέμι, ανοξείδωτη, κεραμική κλπ).

Η ακόμη πιο απλή και φτηνή λύση είναι η χρήση ενός ταψιού που το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι του και αν δεν έχουμε καπάκι,το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.