Στη φωτιά   

Στη φωτιά μπορούμε να μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους. Μας ενδιαφέρει περισσότερο η φωτιά που μπορούμε να ανάψουμε στο τζάκι μας ή σε μια μικρή ψησταριά.

Για να γίνει σωστά η δουλειά μας, φροντίζουμε να έχουμε 1-2 πυροστιές διαφόρων υψών, ώστε να τις αλλάζουμε ανάλογα με την ένταση της φλόγας ή της θράκας.

Αν δεν έχουμε πυροστιές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια από σπασμένα συμπαγή τούβλα ή τρεις μικρές πέτρες.

 

Μια άλλη παραλλαγή είναι όταν χρησιμοποιούμε τον ξυλόφουρνο ή την παραδοσιακή γάστρα (τσερέπα).

Μπορούμε να ανάψουμε τη φωτιά μας μέσα στον ξυλόφουρνο και να μαγειρέψουμε στη θράκα ή στη φλόγα που θα προκύψει.

Αν θέλουμε την παραδοσιακή γάστρα, μόλις ανάψουμε τη φωτιά μας βάζουμε πάνω στην ψηλή πυροστιά μας την τσερέπα να “καεί” καλά. Χρησιμοποιούμε ταψί στρογγυλό με σκέπασμα ή το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.Μόλις καεί καλά η τσερέπα, καλύπτουμε με αυτή το ταψί μας και από πάνω της βάζουμε τα κάρβουνα. Αν χρειάζεται ανάβουμε και άλλη φωτιά πάνω στην τσερέπα. Οι σωστοί χρόνοι και η απαραίτητη υγρασία μέσα στο ταψί μαθαίνονται με το πείραμα. Ένας πρακτικός κανόνας είναι ότι όταν το ταψί είνα σκεπασμένο και το φαγητό ψήνεται στη θράκα, χρειάζεται τουλάχιστον 2 ώρες για να ψηθεί και αυτό χωρίς να χάσει τα υγρά του επειδή δεν διαφεύγουν πολύ οι υδρατμοί.