Ταραμοσαλάτα
Με πατάτες
Yλικά
65γρ. ταραμάς λευκός και 65γρ ταραμάς κόκκινος
3-4πατάτες και εφεδρικά 3-4 φέτες ψωμί λευκό.
200 γρ. (περίπου) ελαιόλαδο
2-4 λεμόνια
1-2 ξερά κρεμμύδια (μέτρια)
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα και μετά τις βάζουμε 3-4 λεπτά σε κρύο νερ. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε.
Ψιλοκόβουμε αρχικά το ένα κρεμμύδι και στύβουμε 2 λεμόνια. Βάζουμε τον ταραμά στο μπλέντερ με τον χυμό από τα λεμόνια και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Σπάμε με τα χέρια τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ. Αν κολλάνε, ρίχνουμε λίγο νερό και 3 κουταλιές της σούπας λάδι. Κλείνουμε το μπλέντερ και ξαναχτυπάμε. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να ρίξουμε όλες τις πατάτες. Ρίχνουμε όλο το μίγμα σε ένα μπολ και το ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ή με ένα ραβδο-μπλέντερ. Δοκιμάζουμε συνεχώς την ταραμοσαλάτα μας και ανάλογα με το γούστο μας μπορούμε να προσθέτουμε λάδι, λεμόνι ή κρεμμύδι. Αν διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ αλμυρή, μπορούμε να βάλουμε λίγο βρεγμένο ψωμί που θα το περάσουμε πρώτα από το μπλέντερ και μετά θα το βάλουμε στο μπολ μας με το υπόλοιπο μίγμα. Αν είναι πολύ όξινη, βάζουμε λάδι, αν δεν είναι αρκετά πικάντικη βάζουμε κι άλλο κρεμμύδι. Αν είναι πολύ σφιχτή βάζουμε λεμόνι. Αν είναι πολύ νερουλή βάζουμε λίγο ψωμί αλλά καλά στυμμένο καθώς και λίγο λάδι.
Μετά από κάθε τέτοια προσθήκη, ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι ή με το ραβδο-μπλέντερ και δοκιμάζουμε.
Ταραμοσαλάτα με ψωμί
Ίδια η εργασία και τα υλικά πάνω-κάτω. Η μόνη διαφορά είναι ότι αντί για πατάτες χρησιμοποιούμε λευκό ψωμί. Γι αυτό εφοδιαζόμαστε με μισό κιλό ψωμί και ξεκινάμε μουσκεύοντας 3-4 φέτες. Τις στύβουμε ελαφρά και τις βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό των λεμονιών και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Στην πορεία και δοκιμάζοντας θα καταλάβουμε πόσο ψωμί και πόσα από τα άλλα υλικά θα χρειαστούμε.