Σάμαλι με γιαούρτι

Υλικά: 3 γιαούρτια (μικρά), ½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό, 1 κουταλιά του γλυκού σόδα, λίγη μαστίχα τριμμένη, 1 κεσεδάκι γιαουρτιού ζάχαρη.

Για το σιρόπι χρειάζονται ακόμη 3 κεσεδάκια ζάχαρη, 2,5 ποτήρια νερό, 1 ξυλάκι κανέλα.

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και τη σόδα, μέχρι να λιώσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε και πάλι καλά.

Ρίχνουμε όλο το μίγμα σε ταψί και το αφήνουμε για 1 ώρα .

Μετά ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (180-200ο ) που έχουμε προθερμάνει για 45 περίπου λεπτά.

Όταν κρυώσει το σιροπιάζουμε.Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό.

Το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό τη ζάχαρη και την κανέλα και τη βάζουμε στην φωτιά ανακατεύοντας. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει συνεχίζουμε το βράσιμο του σιροπιού για 5 λεπτά.

 

Σάμαλι χωρίς γιαούρτι (φτωχό)

Υλικά

2 κούπες ‏σιμιγδάλι ψιλό

1 κούπα ‏σιμιγδάλι χονδρό

2 κούπες ‏νερό

1 κούπα ζάχαρη

1 φακελάκι (20 γρ.) ‏μπέικιν πάουντερ

1 ‏λεμόνι (το ξύσμα)

ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού

αμύγδαλα ασπρισμένα για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας συνεχώς. Στο τέλος θα πρέπει να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που την ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.

Στρώνουμε προσεκτικά τη ζύμη μας στο ταψί με μια σπάτουλα για να γίνει επίπεδη. Αφήνουμε το γλυκό μας για 1 ώρα.

Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Για το σιρόπι, κάνουμε ακριβώς ότι και στην προηγούμενη συνταγή.