Χαλβάς με αλεύρι -λάδι- ζάχαρη (Βασική συνταγή)

Παραδοσιακός Νηστίσιμος Χαλβάς με Αλεύρι και Μελι

1.ΜΕ ΖΑΧΑΡΗ

 

550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
440 γρ ζάχαρη
3 κούπες νερό
2 κούπες ελαιόλαδο
3 κουταλιές μέλι
1 κουταλάκι κανέλλα

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. 
Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακατεμα. Αφήνουμε το μίγμα μας να καβουρδιστεί το αλεύρι μέχρι να πάρει το χρώμα του μελιού.
Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, βράζοντας για 2 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλλα. 
Ρίχνουμε σιγά σιγά το καβουρδισμένο με το λάδι αλεύρι στο σιρόπι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να πήξει το σύνολο και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Τον χαλβά μπορούμε να τον σερβίρουμε όπως θέλουμε, είτε χρησιμοποιόντας φόρμες, είτε απλώνοντάς τον σε ένα ταψί και κόβοντάς τον σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.

Παραλλαγές

Χαλβάς με αλεύρι - μέλι -λάδι

Υλικα

550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
220 γρ μέλι
2 κούπες νερό
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κανέλλα

 

Χαλβάς με πετιμεζι - μέλι -λάδι

Υλικά:

1 κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες αλεύρι

2 κούπες πετιμέζι

3 κούπες νερό

1 ξύλο κανέλας

Μισή κούπα καρυδόψιχα κομμένη με το μαχαίρι σε μικρά
κομμάτια

Σκόνη κανέλας για το γαρνίρισμα