Μπουγάτσες

Συνταγές Βαρθολομιού

Μπουγάτσα απλή 

Υλικά

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 ποτήρι ελαιόλαδο

ζάχαρη

κανέλα

1/2 ποτήρι κρασί

αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 1 ποτήρι αλεύρι στο οποίο κάνουμε μια λακκούβα και μέσα ρίχνουμε διαδοχικά τα υγρά μας. Συμπληρώνουμε κάθε φορά με αλεύρι ώστε να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει.Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και μετά ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας και τη στρώνουμε σε ένα ταψί. Τρυπάμε πολλές φορές τη ζύμη στο ταψί με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1/2 ώρα. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταψί μας μέσα για 15 λεπτά.

Παραλλαγές

Μπουγάτσα μεθυσμένη

Υλικά

1 κιλό αλεύρι (οποιουδήποτε είδους), 1 ποτήρι νερού λάδι (ελαιόλαδο), 250 γρ. (τουλάχιστον) ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού σόδα (γεμάτη), κρασί (όσο πάρει), 1/2 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλα, λίγο σουσάμι (προαιρετικά), λίγο αλάτι.

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι στο οποίο κάνουμε μια λακκούβα και μέσα ρίχνουμε το λάδι. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι, ώσπου να έχουμε μια πηχτή ζύμη. Ξανακάνουμε λακκούβα στη ζύμη και μέσα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλα καθώς και λίγο αλάτι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά κρασί και τρίβουμε (δεν ζυμώνουμε). Προσθέτουμε όσο κρασί παίρνει ώστε να γίνει μια κανονική ζύμη που θα πλάθεται.

Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι τη μισή σόδα μέσα σε λίγο λάδι και την προσθέτουμε στη ζύμη τρίβοντας, ώστε να απλωθεί σε όλη τη ζύμη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή με την υπόλοιπη σόδα, ώστε η σόδα να διαλυθεί ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε «τρίβοντας» και αφού τελειώσει το ζύμωμα, τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί και (αν θέλουμε) πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Σερβίρισμα

Αφού ψηθεί το γλυκό μας, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια με το μαχαίρι.

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να προσθέσουμε όση ζάχαρη θέλουμε, ανάλογα με το γούστο.
  • Όταν λέμε «τρίβουμε» και δεν ζυμώνουμε, εννοούμε ότι τρίβουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας το αλεύρι για να αναμιχθεί καλά με το λάδι ή το κρασί.
  • Σε κάθε μπουγάτσα μπορούμε να βάζουμε σόδα, μπέϊκιν ,μέλι και σταφιδες.

Μπουγάτσα με τυρί

Υλικά

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι κρασί

αλεύρι όσο πάρει

200 γρ.τυρί φέτα τριμμένη

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 1 ποτήρι αλεύρι στο οποίο κάνουμε μια λακκούβα και μέσα ρίχνουμε διαδοχικά τα υγρά μας και τη φέτα. Ανακατεύουμε τα υλικά και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε με αλεύρι ώστε να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και μετά ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια μας και τη στρώνουμε σε ένα ταψί.Τρυπάμε πολλές φορές τη ζύμη στο ταψί με ένα πηρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1/2 ώρα. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το ταψί μας μέσα για 15 λεπτά.

Παραλλαγή

Αν θέλουμε κρατάμε κατά μέρος τη φέτα, χωρίζουμε στα δυο τη ζύμη μας και ανοίγουμε πρώτα το ένα μέρος με το οποίο στρώνουμε το ταψί μας. Επάνω του σκορπίζουμε με το χέρι μας τη φέτα και στη συνέχεια ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε τη φέτα. Με τον τρόπο αυτό το τυρί μας δεν θα πάει στον πάτο του ταψιού και δεν θα ξεροψηθεί.