Mελιτζανοσαλάτα ξυδάτη

 

Καλοκαιρινή σαλάτα όπου οι μελιτζάνες έχουν βράσει σε λίγο νερό και δεν ξεφλουδίζονται.

Υλικά:

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ή 500 γραμμάρια)
2 -3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κουτ. γλ ταχίνι
2 κ.γλ. ξύδι
αλάτι (όσο μας αρέσει)
ψιλοκομμένο μαϊντανό (όσο μας αρέσει)
Εκτέλεση
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε κατσαρόλα, με λίγο νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει το νερό. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15-20 λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε ακόμα 10 λεπτά στο νερό τους.

Στη συνέχεια, τις βγάζουμε, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι αφού τις τρυπήσουμε πολλές φορές με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε 10 ακόμη λεπτά να σουρώσουν από τα υγρά τους.

Όταν είναι έτοιμες, τις λιώνουμε (στο γουδί, στο μπλέντερ ή με ένα πιρούνι) και τις ανακατεύουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά μέσα ένα μπολ. Γαρνίρουμε με μαϊντανό.

 

Παρατηρήσεις

  1. Δεν ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες

  2. Στο νερό που θα βράσουν μπορούμε να προσθέσουμε ένα αρωματικό φρούτο (π.χ. δαμάσκηνο ή βανίλια)

  3. Αν μας αρέσει μπορούμε να ρίξουμε μια κ.γλ. ελαιόλαδο

  4. Όσο πιο πολλές σκελίδες σκόρδο προσθέσουμε, τόσο πιο έντονη γεύση θα έχει

  5. Το ταχίνι και το φρούτο δίνουν καινούργιες γεύσεις στη σαλάτα μας.

  6. Η σαλάτα μας μπορεί να ταϊσει 2 άτομα (σαν κυρίως φαγητό) ή να σερβιριστεί για 4 άτομα. Ανάλογα αντιστοιχούν οι υπολογισμένες θερμίδες.

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ 320

 

500 γρ.μελιτζάνες =120 θερμίδες

3 σκελίδες σκόρδο = 6

3 κουτ. γλ. Ταχίνι =144

1 κ.γλ. Ελαιόλαδο = 50

 

Παραλλαγές

  1. Οι μελιτζάνες μας αντί να γίνουν βραστές, μπορούν να ψηθούν στα κάρβουνα ή στο φούρνο.

  2. Μια ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι, αντί να τις μαγειρέψουμε, να τις αφήσουμε μέσα σε ξίδι και αλάτι, αφού τις κόψουμε σε μικρούς κύβους. Δεν χρειάζονται περισσότερο από 15 λεπτά στο αλατόξιδο.Στην περίπτωση αυτή πριν τις λιώσουμε και τις αναμίξουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας, φροντίζουμε να τις πλύνουμε και να τις στύψουμε καλά. Αν θέλουμε να εξουδετερώσουμε εντελώς την οξύτητα, βάζουμε λίγη μαγειρική σόδα στο μείγμα μας και δεν βάζουμε επιπλέον ξίδι.