Πρέντζα

Η πρέντζα είναι ένα είδος τυριού που γίνεται στα ορεινά χωριά της Ζακύνθου και αν πετύχει είναι ένας καταπληκτικός μεζές. Φοβάμαι πως θα δούμε σε λίγο πρέντζα ... Αγγλίας γιατί δεν βλέπω να έχει γίνει κάποιου είδους κατοχύρωση αυτού του τυριού που γίνεται μόνο στη Ζάκυνθο.Πάντως, με κάθε επιφύλαξη παραθέτω τη συνταγή του, όπως την έμαθα εκεί.

Υλικά για το τυρί που θα χρειαστεί να πήξουμε

3 λίτρα γάλα πλήρες πρόβειο παστεριωμένο του εμπορίου

2 λίτρα γάλα πλήρες κατσικίσιο παστεριωμένο του εμπορίου

1 μπουκαλάκι μαγιά για τυρί από το μπακάλικο (πυτιά υγρή ή σε σκόνη, αδιάφορο)

Αλάτι χοντρό

1 καθαρό τουλπάνι

Υλικά για την παρασκευή της πρέντζας

γάλα πλήρες όσο χρειαστεί (2-3 λίτρα περίπου)

Μια σακούλα πλαστική για τρόφιμα

Εκτέλεση

Διαβάζουμε την αναλογία γάλα-μαγιά πάνω στη συσκευασία.Ζεσταίνουμε ελαφρά τα 5 λίτρα γάλα σε κατσαρόλα. Πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία 35 βαθμών, δηλαδή περίπου στη θερμοκρασία του σώματός μας.

Παίρνουμε λίγο από το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και διαλύουμε την ποσότητα μαγιάς που πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

  Ρίχνουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά μέσα στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με το τουλπάνι και αφήνουμε το μείγμα μας 40-45 λεπτά να πήξει. Παίρνουμε το τουλπάνι μας και το στρώνουμε σε ένα τρυπητό. Αμέσως μετά, με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο το τυρί από την κατσαρόλα και το βάζουμε μέσα στο τουλπάνι. Σφίγγουμε το τουλπάνι με το χέρι μας να φύγουν τα πολλά υγρά και το δένουμε ώστε να έχουμε ένα περίπου σφαιρικό σχήμα. Το κρεμάμε από κάπου βάζοντας την κατσαρόλα από κάτω του και το αφήνουμε για μια ώρα. Αν είναι ζεστή η εποχή, για να μην έχουμε προβλήματα, βάζουμε το τρυπητό με το τουλπάνι σε μια καθαρή κατσαρόλα ώστε να μπορεί να σουρώνει ελεύθερα το τυρί μας , σκεπάζουμε με το καπάκι της και βάζουμε το σύνολο στο ψυγείο.

Αφού περάσει μια ώρα, κόβουμε το τυρί σε κομμάτια με ένα μαχαίρι και το αλατίζουμε.

Το αφήνουμε αλατισμένο στο τρυπητό στην κατσαρόλα και στο ψυγείο 3 μέρες.Μόλις περάσουν οι 3 μέρες παίρνουμε το τυρί μας και το βάζουμε στην πλαστική σακούλα για τρόφιμα. Το τυρί μας θα είναι 1 κιλό περίπου.

Βράζουμε 2 λίτρα γάλα, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το ρίχνουμε μέσα τη σακούλα με το τυρί. Δένουμε με ένα σχοινάκι καλά τη σακούλα και τη βάζουμε σε κατηφορικό μέρος με το δέσιμο στο κατώτερο σημείο. Μετά από 5-6 ώρες το γάλα μέσα στη σακούλα θα αρχίσει να πήζει και θα παράγονται υγρά που δεν τα θέλουμε. Φροντίζουμε να λασκάρουμε το δέσιμο στη σακούλα ώστε να μπορούν να σταλάζουν έξω τα υγρά αυτά. Όταν στεγνώνει το περιεχόμενο της σακούλας φροντίζουμε να συμπληρώνουμε με λίγο γάλα και λίγο αλάτι. Όταν σταματήσουμε να συμπληρώνουμε με γάλα, αφήνουμε την πρέντζα μας να σουρώσει μια τελευταία φορά και κλείνουμε σφιχτά τη σακούλα.

Τοποθετούμε τη σακούλα στο ψυγείο.

Σε 5-6 ημέρες μπορούμε να καταναλώσουμε την πρέντζα μας.

Παρατηρήσεις

  1. Δεν πετάμε το τυρόγαλο. Μπορούμε να ρίξουμε μέσα μερικές σταγόνες μαγιά και λίγο πλήρες γάλα ακόμη. Θα κόψει και μπορούμε πάλι με ένα τουλπάνι να πάρουμε το ανθότυρο (μυζήθρα) που θα το σουρώσουμε με τον ίδιο τρόπο. Και πάλι όσο τυρόγαλο μείνει μπορούμε να το κρατήσουμε, αλλά επειδή αλλοιώνεται ταχύτατα, πρέπει να το βράσουμε για 10 τουλάχιστον λεπτά ώστε να παστεριωθεί, να το βάλουμε σε μπουκάλια και μόλις κρυώσει στο ψυγείο. Μπορούμε με αυτό να δώσουμε γεύση σε διάφορα φαγητά με ζυμαρικά. Μπορουμε έπίσης να 

  2. Σχολαστική καθαριότητα κατά την παρασκευή και τη συντήρηση.

  3. Η πρέντζα γίνεται Μάρτη-Απρίλη, συντηρείται 1 μήνα εκτός ψυγείου.

  4. Τρώγεται σαν κύριο φαγητό ή σερβίρεται σαν συνοδευτικό με μια δοσή (2-3 κουταλιές) καλής ποιότητας έλαιόλαδο πάνω της.

  5. Αντί για τυρί φέτα, μπορούμε να βάλουμε πάνω στη σαλάτα μας 3-4 κουταλιές πρέντζα. Η γεύση θα απογειωθεί.