Γιαούρτι

  Υλικά

1 lt. φρέσκο γάλα

1-1,5 κ.σ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα (σαν μαγιά)

 

Εκτέλεση

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα και ανάβουμε την εστία σε χαμηλή ένταση. Το γάλα πρέπει να ζεσταθεί αργά αλλά όχι να βράσει.

Ανακατεύουμε συνεχώς απαλά με ξύλινη κουτάλα που θα ακουμπάει στον πάτο της κατσαρόλας ώστε να μην κολλήσει το γάλα.

Θέλουμε η θερμοκρασία του γάλατος να μην ξεπεράσει τους 80-90 βαθμούς Κελσίου. Μόλις πετύχουμε αυτή τη θερμοκρασία απομακρύνουμε το γάλα από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία του στους 40 – 50 βαθμούς.

Παίρνουμε λίγο από το γάλα σε ένα πιάτο και διαλύουμε πολύ καλά σ’αυτό 1 κ.σ. γιαούρτι. Ρίχνουμε το διάλυμα στο γάλα και ανακατεύουμε καλά.

 

Αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό περιβάλλον. (Για παράδειγμα, στο σβηστό φούρνο που τον αφήσαμε να ζεσταθεί 10-15 λεπτά.)

Αν η μαγιά (γιαούρτι) είναι πιο πολύ από 1 κουταλιά, ενδεχομένως το αποτέλεσμα θα είναι γιαούρτι πιο γλυκό. Άν το περιβάλλον δεν είναι αρκετά ζεστό, το γιαούρτι μας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πήξει. Ανάλογα με το περιβάλλον, χρειάζεται από 3 έως 12 ώρες για να πήξει.

 

Στραγγιστό γιαούρτι!

Όταν το γιαούρτι μας είναι έτοιμο μπορούμε να το στραγγίσουμε βάζοντάς το μέσα σε τουλπάνι – τσαντίλα ή σε σουρωτήρι με πυκνές τρύπες (πχ. τσαγιού).

Το κρεμάμε πάνω από ένα σκεύος για να ρέουν τα υγρά για περίπου μια ώρα.