Με σπιτικό προζύμι

Υλικά για το ανάπιασμα του προζυμιού

 

 

½ κιλό περίπου προζύμι σπιτικό, 100 ml χλιαρό νερό, 200 γρ. αλεύρι μαλακό

 

 

Υλικά για το ζύμωμα

360ml νερό (για παράδειγμα εγώ βάζω 300 ml χλιαρό νερό, 60 ml κρασί)

620 γραμμάρια αλεύρι (300 γρ.μαλακό, 180 γρ, σκληρό, 40 γρ.ολικής)

1 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. ζάχαρη

 

Προαιρετικά: Γλυκάνισο, κανέλα (τριμμένη), γαρίφαλο (τριμμένο), σταφίδες μαύρες

Εκτέλεση

Πρώτη φάση: Το ανάπιασμα του προζυμιού

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το σπιτικό προζύμι και το διαλύουμε με τα 100 ml χλιαρό νερό. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη λεκάνη μας λίγο λίγο τα 200 γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το ζυμώνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει ένα καρβελάκι. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι επιπλέον. Βάζουμε το καρβελάκι μας στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε καλά και την τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος. Το αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Δεύτερη φάση:Το ζύμωμα του ψωμιού

Παίρνουμε το προζύμι μας, το ρίχνουμε σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μας (εκτός από τις σταφίδες) και αναμιγνύουμε. Μετά ρίχνουμε στο μίγμα το νερό και ζυμώνουμε 5-6 λεπτά. Τελειώνοντας το ζύμωμα, προσέχουμε να κάνουμε διαδοχικά τα παρακάτω:

  • Κρατάμε περίπου τόσο ζυμάρι, όσο ήταν το σπιτικό προζύμι, το βάζουμε σε ένα μπολ με καπάκι και αρκετό ελεύθερο χώρο γιατί θα διπλασιαστεί (τουλάχιστον). Δεν το κλείνουμε σφιχτά, γιατί χρειάζεται αέρα. Από πάνω ρίχνουμε λίγο λάδι. Μένει μια εβδομάδα εκτός ψυγείου και αρκετές μέρες στο ψυγείο, για να χρησιμοποιηθεί στο επόμενό μας ζύμωμα, σαν σπιτική μαγιά.

  • Ανοίγουμε κάπως το ψωμί, ρίχνουμε λίγες λίγες τις σταφίδες μας και πλάθουμε το ψωμί μας.

  • Λαδώνουμε με ένα πινέλο και αλευρώνουμε καλά 2 φόρμες ή ένα ταψί. Κόβουμε το ζυμάρι μας σε 2 ίδια περίπου φρατζολάκια και τα βάζουμε στις φόρμες. Βάζουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς πάνω-κάτω και τοποθετούμε τις φόρμες με το ζυμάρι στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Όταν το ψωμί μας αρχίζει να σκάει, βγάζουμε τις φόρμες από το φούρνο, τις σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο, ρίχνουμε από πάνω μια κουβέρτα και τις αφήνουμε όσο θα προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς ο φούρνος μας.

  • Ψήνουμε το ψωμί για μια ώρα. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τις φόρμες και το αφήνουμε σκεπασμένο για 1-2- ώρες.