Ψωμί  --  Βασική συνταγή

Υλικά

360ml νερό, 620 γραμμάρια αλεύρι, 5 γραμμάρια μαγιά.

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό. Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία σώματος. Δηλαδή να το ανέχεται ευχάριστα το χέρι μας. Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις πρέπει να είναι μέχρι 37 βαθμούς. Θερμότερο νερό καταστρέφει τη μαγιά.

Διαλύουμε τη μαγιά με λίγο από το νερό μας σε ένα ποτήρι. Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι και στη συνέχεια το νερό, ανακατεύουμε το μίγμα, ζυμώνουμε για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο τη διαλυμένη μαγιά. 

Μπορούμε να κάνουμε αλλιώς τη διαδικασία. Δηλαδή ρίχνουμε τη μαγιά στο αλεύρι μας, ανακατεύουμε, ρίχνουμε νερό, ζυμώνουμε.Δηλαδή ζυμώνουμε το ψωμί μας καλά ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά.Θα κολλήσει στα δάχτυλα, αλλά επιμένουμε και στο τέλος η ζύμη μας θα γίνει σαν καρβέλι, χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι για να ξεκολλάει από τα χέρια.

Ζεσταίνουμε ελαφρά τη ζύμη στους 50 βαθμούς περίπου, για καμιά ώρα. Μια λύση είναι να τη βάλουμε στο φούρνο στη χαμηλή θερμότητα και μια άλλη να την τυλίξουμε σε ζεστό ρούχο και να τη βάλουμε σε ζεστό μέρος. Μετά ψήνουμε στους 180 για μισή ώρα περίπου.

Κρίσιμες λεπτομέρειες:

  1. Το αλάτι δεν μας είναι απαραίτητο.Μια χαρά γίνεται το ψωμί και χωρίς αλάτι.Και δεν ανεβάζει την πίεση.

  2. Το αλάτι καταστρέφει τη μαγιά γι αυτό δεν το φέρνουμε σε άμεση επαφή μαζί της. Αν βάλουμε αλάτι, αυτό πρέπει να το προσέξουμε:

     

    Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε στη συνέχεια το νερό, ανακατεύουμε το μίγμα, ζυμώνουμε για 2 λεπτά και μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο τη διαλυμένη μαγιά. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε αλλιώς τη διαδικασία. Δηλαδή ρίχνουμε τη μαγιά στο αλεύρι μας, ανακατεύουμε, ρίχνουμε νερό, ζυμώνουμε και μετά αλάτι διαλυμένο σε λίγο από το νερό.

  3. Η αναλογία είναι πάντα η ίδια, δεν αλλάζει. Θα βγει ένα κιλό ψωμί.

  4. Στη διάρκεια του ζυμώματος μπορούμε να ρίξουμε όποια από τα υλικά αναφέρονται στις παραλλαγές πιο κάτω και φυσικά κι άλλα που δεν αναφέρονται, προσέχοντας αν βάζουμε υγρά να αφαιρούμε το αντίστοιχο νερό και αν βάζουμε στερεά να αφαιρούμε αλεύρι. Αν δεν γίνει αυτό, τότε δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε τις ποσότητες ζυμαριού που θα έχουμε ώστε να μας αρκεί το ταψί μας ή η φόρμα.

Παραλλαγές

Η βασική συνταγή ανάλογα με τις προτιμήσεις μπορεί να δώσει πάρα πολλές εκδοχές. Εξαρτάται από τη φαντασία μας και τα διαθέσιμα υλικά και χρήματα: 

  1. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος του νερού με λάδι, μέλι, ταχίνι, κρασί, ανθόνερο, χαρουπόμελο, τσίπουρο, ούζο, γάλα, γιαούρτι κλπ.

  2. Αντί για ένα αλεύρι, μπορούμε να βάλουμε δύο ή περισσότερα είδη:μαλακό, σκληρό, κίτρινο, ολικής, πολυτελείας κλπ, αρκεί να είναι στο σύνολο 620 γρ.

  3. Όσο περισσότερο αλεύρι ολικής βάζουμε, τόσο λιγότερο θα φουσκώσει το ψωμί μας.

  4. Το καλύτερο αλεύρι για ψωμί είναι το σκληρό κίτρινο.

  5. Αν θέλουμε ψωμί για τοστ βάζουμε αλεύρι πολυτελείας.

  6. Για καρυκεύματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι, ζάχαρη, ρίγανη, θυμάρι, κλπ ( οι ποσότητες να είναι περιορισμένες όταν δοκιμάζονται για πρώτη φορά.)

  7. Αντί για φρατζόλα ή καρβέλι μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας, να βάλουμε στο ψωμί μας γέμιση και να το ξανακλείσουμε προσεκτικά. Η γέμιση μπορεί να είναι: τυρί, ελιές, μυζήθρα, συκωτάκια όρνιθας, τσιροπούλια (κυνήγι), μανιτάρια κλπ. Σε τέτοια περίπτωση ο χρόνος ψησίματος θα αυξηθεί, γι αυτό προσέχουμε και δοκιμάζουμε καρφώνοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του ψωμιού.