Μαυρομάτικα φασόλια

 

Μαυρομάτικα φασόλια σούπα - Συνταγή ορεινών χωριών Ζακύνθου

Είναι μια νοστιμότατη ελαφριά καλοκαιρινή σούπα που συνηθίζεται στο χωριό Ορθονιές Ζακύνθου.

Υλικά

1,5 κιλό μαυρομάτικα φασολάκια χλωρά

3-4 πατάτες

1 ματσάκι σέλινο

1 μέτριο κρεμμύδι

6 υπερώριμες ντομάτες

3 κουταλιές της σούπας λάδι

Προαιρετικά

1 καρότο, 1 πράσινη πιπεριά,1-2 κολοκυθάκια, αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασολάκια (αν υπάρχουν τραχιά, τα ξεσπυρίζουμε) καθώς και 3-4 πατάτες που τις κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Σε ένα μπολ στύβουμε τις υπερώριμες ντομάτες. Όταν έχουν σχεδόν βράσει, ρίχνουμε το χυμό από τις ντομάτες, το σέλινο το κρεμμύδι και οτιδήποτε από τα προαιρετικά. Βάζουμε νερό μπόλικο και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν ακόμη μισή ώρα περίπου.

Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το λάδι και αφήνουμε την κατσαρόλα να βράσει ακόμη 5-6 λεπτά.

Παραλλαγές

  1. Δεν βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα και ο καθένας βάζει όσο θέλει στο πιάτο του

  2. Δεν χρειάζεται καθόλου λάδι.

  3. Παρόμοια σούπα (πολύ κατώτερη όμως γευστικά) μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας χλωρά αμπελοφάσουλα, τσαουλιά ή καναρίνια.