Πετιμέζι

Στίβουμε τα σταφύλια μας και σουρώνουμε το μούστο που προκύπτει. (Ή αγοράζουμε έτοιμο μούστο).

Υλικά

6 λίτρα μούστος

6 κ.σ. στάχτη

Εκτέλεση

Πρέπει να σταματήσουμε την αλκοολική ζύμωση. Γι αυτό ρίχνουμε μέσα στο μούστο τη στάχτη (όσο πιο καθαρή γίνεται) και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα να πάρει βράση και τον ξαφρίζουμε καλά. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον περνάμε από τουλουπάνι, ώστε να είναι όσο γίνεται πιο καθαρός και διαυγής. Αφού τον καθαρίσουμε, τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τον βράζουμε για όσο χρειάζεται μέχρι να μείνουν στην κατσαρόλα μας 2 λίτρα περίπου. Αυτό είναι το πετιμέζι.