Αγκινάρες γεμιστές 4 Μερίδες

Υλικά

8 αγκινάρες

1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο,

2-3 κλαράκια μάραθο ψιλοκομμένο

2 δαφνόφυλλα

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

4 χλωρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

200 γρ. Ρύζι

4 κ.σούπας ελαιόλαδο

Τα κοτσάνια από τις αγκινάρες ψιλοκομμένα

4-5 λεμόνια πλυμμένα καλά

Προαιρετικά

Αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο σε σκόνη, χλωρά κουκιά

Εκτέλεση

Χτυπάμε τις αγκινάρες σε μια σκληρή επιφάνεια ώστε να μαλακώσουν αλλά και αν υπάρχει κάποιο έντομο στα φύλλα τους να αναγκαστεί να φύγει. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό για μισή ώρα με την ίδια επιδίωξη. Στύβουμε 2 λεμόνια μέσα στη λεκάνη, ψιλοκόβουμε τις φλούδες τους και τις ρίχνουμε κι αυτές στη λεκάνη.

Στο μεταξύ, σε κατσαρόλα με καπάκι που να χωράει τις αγκινάρες, ρίχνουμε το λάδι, το αφήνουμε να ζεσταθεί και στη συνέχεια το ξερό κρεμμύδι, το τσιγαρίζουμε λιγάκι και ανακατεύοντας ρίχνουμε τα χλωρά κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα, τα κοτσάνια από τις αγκινάρες, λίγο ζεστό νερό και όσα από τα προαιρετικά θέλουμε. Τα αφήνουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα να βράσουν για 20 λεπτά και μετά ρίχνουμε το ρύζι μας, ανακατεύοντας. Αφήνουμε ακόμη 8 λεπτά να βράσει η γέμιση σκεπάζοντας.

Επιστρέφουμε στις αγκινάρες, βγάζουμε 1-2 σειρές από τα εξωτερικά μικρά φύλλα και με ένα κουτάλι τις ανοίγουμε λίγο και αν χρειάζεται αφαιρούμε προσεκτικά τα “μαλλιά”. Αυτό δεν χρειάζεται σε αγκινάρες τρυφερές, που δεν έχουν μεστώσει γιατί τα “μαλλιά” είναι μαλακά και βρώσιμα. Κάθε αγκινάρα που ανοίγουμε την τρίβουμε με λεμόνι, στύβοντας λίγο χυμό μέσα της και την ξαναρίχνουμε στη λεκάνη. Όταν τελειώσουμε αυτή τη διαδικασία είμαστε έτοιμοι να τις γεμίσουμε.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τη γέμιση σε άλλη κατσαρόλα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και με ένα κουτάλι γεμίζουμε μία μία τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε στην αρχική κατσαρόλα τη μια δίπλα στην άλλη. Όση γέμιση μείνει τη ρίχνουμε κι αυτή πάνω τους, βάζουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό μας , σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά.

Διορθώνουμε δοκιμάζοντας τη γέμιση και αν χρειάζεται ρίχνουμε λεμόνι, λάδι, νερό.

Σημειώνουμε ότι τα φύλλα της αγκινάρας δεν τρώγονται εκτός από ένα μικρό τμήμα στη βάση. Το φαγητό μας όμως θα έχει πολλή γεύση εξ αιτίας τους.