Καλοκαιρινά γεμιστά κατσαρόλας - Βασική συνταγή

Υλικά για 8 γεμιστά (4 μερίδες)

4 ντομάτες, 1 μελιτζάνα μικρή φλάσκα, 1 πιπεριά στρογγυλή, 1 πιπεριά κέρατο, 1 κολοκύθι οποιουδήποτε είδους

Για τη γέμιση:

  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 6 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα

  • 4 υπερώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 250 γρ. Ντοματοχυμό ή 2 κ.σούπας πελτέ)

  • 2 κουταλιές σούπας δυόσμο (φρέσκο ή αποξηραμένο) ψιλοκομμένο

  • 1 κουταλιά σούπας τρυφερά κοτσανάκια μαϊντανού ή φύλλα, ψιλοκομμένα

  • 2 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες

  • την ψίχα της μελιτζάνας, ψιλοκομμένη

  • την ψίχα της τομάτας, ψιλοκομμένη

  • την ψίχα από τις πιπεριές, ψιλοκομμένη

  • τα σπόρια από τις πιπεριές λιωμένα (στο γουδί ή στο μπλέντερ)

Προαιρετικά

  • 1 κουταλιά σούπας φρεσκοκοπανισμένο μαύρο πιπέρι

  • 1 κουταλιά γλυκού αλάτι

  • 1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

  • το χυμό από 1 λεμόνι (μόλις τα βάλουμε να βράσουν).

  • 1 μικρό κομμάτι τυρί φέτα σε κάθε γεμιστό, πάνω από τη γέμιση (μόλις τα βάλουμε να βράσουν).

Εκτέλεση

Ξεκινάμε βάζοντας την κατσαρόλα μας, σε δυνατή φωτιά για να ζεσταθεί το λάδι και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και το αφήνουμε να σωταριστεί και να μαλακώσει πολύ. Ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Αδειάζουμε τη μελιτζάνα και την βάζουμε σε ένα μπολ γεμάτο νερό με λίγο αλάτι. Συνεχίζουμε αδειάζοντας τις πιπεριές και το κολοκύθι. Δεν πετάμε ούτε την ψίχα ούτε τα σπόρια από τις πιπεριές, θα τα χρησιμοποιήσουμε για νοστιμιά στη γέμιση.

Την πιπεριά κέρατο, τη μελιτζάνα όπως και το κολοκύθι τα ανοίγουμε κατά μήκος κόβοντας μια φέτα που την κρατάμε για να τα σκεπάσουμε.

Κρατάμε την ψίχα τους, χωριστά τα σπόρια από τις πιπεριές τα οποία και λιώνουμε στο γουδί μας. Ψιλοκόβουμε τις ψίχες και μαζί με τα λιωμένα σπόρια τα ρίχνουμε μέσα στο κρεμμύδι και αφήνουμε να σιγοψηθούν και να ενωθούν με το μείγμα. Στην ουσία τώρα φτιάχνουμε μια μαλακή πάστα, η οποία θα αρωματισθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσει να μεταφέρει τη γλύκα και το άρωμα μέσα στο ρύζι.

Ρίχνουμε στη γέμιση που βράζει όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά μας. Τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να σωταριστούν με την κατσαρόλα μας σκεπασμένη σε χαμηλή φωτιά.

Ψιλοκόβουμε τις υπερώριμες ντομάτες και τις ρίχνουμε κι αυτές στη γέμιση. Αφήνουμε ακόμη 10 λετά να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μετά ρίχνουμε ψιλοκομμένες τις 4 υπερώριμες ντομάτες και αφήνουμε ακόμη 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι στη γέμιση και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται. Αφήνουμε 4 λεπτά το ρύζι μας να βράσει με τη γέμιση.

Σταματάμε το βρασμό και ετοιμαζόμαστε να γεμίσουμε τα ζαρζαβατικά μας.

Τρυπάμε 2-3 φορές τις μελιτζάνες τις πιπεριές και το κολοκύθι για να μπορεί να εισχωρεί ο ζωμός.

Γεμίζουμε με τη γέμιση μέχρι τα 3/4 κάθε λαχανικό και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα μας. Ρίχνουμε γύρω τους και όλη τη γέμιση και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βρασμό το φαγητό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά μόλις αρχίσει το φαγητό να βράζει και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει, περίπου μια ώρα ακόμη.

Παραλλαγές

Ντομάτες λιαστές γεμιστές - συνταγή Βέροιας (Καλοκαιρινή, κατσαρόλας)

Υλικά

6 ντομάτες μικρές (ίδιου περίπου μεγέθους)

3 ντομάτες μικρές υπερώριμες

2 φέτες ψωμί χοντρές μουσκεμένες σε νερό και στιμένες καλά

1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος

5 κ.σούπας ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο.

ρίγανη

Προαιρετικά

πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

Πρώτη μέρα

Κόβουμε τις 6 ντομάτες λίγο πιο πάνω από τη μέση και αδειάζουμε το εσωτερικό τους. Τις αλείφουμε με λάδι εσωτερικά και σε ένα ταψί τις αφήνουμε στον ήλιο μια μέρα. Σε ένα άλλο ταψί απλώνουμε την ψίχα από τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε και τις 3 υπερώριμες ντομάτες, ρίχνουμε ρίγανη επάνω τους, τις ανακατεύουμε με την ψίχα και αφήνουμε κι αυτό το ταψί στον ήλιο.

Δεύτερη μέρα

Παίρνουμε το ταψί με την ψίχα από τις ντομάτες, μουσκεύουμε και στίβουμε καλά το ψωμί και ετοιμάζουμε μια γέμιση βάζοντας και το σκόρδο, τον μαϊντανό, 3 κουταλιές λάδι, και γεμίζουμε τις ντομάτες.

Βάζουμε τα γεμιστά μας σε μια κατσαρόλα και γύρω τους το υπόλοιπο από τη γέμιση. Συμπληρώνουμε με νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας. Θα χρειαστεί 40 λεπτά περίπου.